Vijf dagen inspiratie, de nieuwste
trends en ontwikkelingen.
Nu ook aandacht voor
‘Het jonge kind’. Mis het niet!

Briter lanceert slimme leer- en ontwikkelomgeving voor primair onderwijs op NOT

1Tijdens de NOT lanceert onderwijsstartup Briter haar innovatieve, digitale leer- en ontwikkelomgeving voor het primair onderwijs. Met het platform kunnen leerkrachten meer maatwerkdifferentiatie en gepersonaliseerd onderwijs bieden, zonder dat dit extra werkdruk oplevert.

Gezonde ambities
“Wij willen kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 15 jaar bereiken met ons platform en hun schooltijd nóg leuker te maken’, zo licht initiatiefnemer en oprichter Richard Bergmans toe. “Uiteindelijk is het onze ambitie om de ‘Netflix van de educatie’ te worden.”

Glimlach
Dat het nodig is om die schooltijd leuker te maken, ook voor leerkrachten overigens, blijkt wel uit de ontwikkelingen in het onderwijs van de laatste jaren. Uit recent onderzoek blijkt dat 84% van de leraren een hoge werkdruk ervaart, wat ten koste gaat van het werkplezier en de leskwaliteit van leerkrachten. In veel gevallen heeft dit zelfs een negatieve invloed op hun gezondheid. Leerlingen zijn de dupe, omdat ze niet altijd het beste onderwijs krijgen waarbij kennis- en talentontwikkeling optimaal worden benut. “De schooltijd is de mooiste tijd van je leven, maar helaas wordt dat niet door alle kinderen zo ervaren. Voor sommige kinderen biedt het huidige onderwijssysteem te weinig uitdagingen, terwijl anderen het niveau juist niet aankunnen”, zo vertelt Bergmans. “Ik zie het als onze missie om een glimlach op het gezicht van ieder kind te toveren.”

Meer maatwerk, minder werkdruk

Briter helpt daarbij. Als digitale leer- en ontwikkelomgeving verzamelt het platform middels intelligente koppelingen data uit bijvoorbeeld Cito- en methodetoetsen, digitaal lesmateriaal, educatieve games en apps. Deze data wordt met behulp van slimme algoritmes vervolgens real-time omgezet naar gestructureerde en direct bruikbare informatie voor de leerkracht. Bergmans: “De sleutel naar de glimlach ligt dus in handen van de leerkracht. De Briter app geeft de leerkracht direct en eenvoudig zicht op de leervoortgang en -resultaten van de groep, subgroep of individuele leerling. Handige ‘alert’ functies, aanbevelingen uit beschikbaar lesmateriaal en een geïntegreerde takenplanner helpen de leerkracht om moeiteloos het leerproces te volgen en te begeleiden.” Op deze manier sluit de leerkracht beter aan op het leerproces en de leerbehoeftes van de individuele leerling, terwijl de werkdruk tegelijkertijd wordt verminderd.

Lancering

In de afgelopen maanden draaiden al zo’n 20 onderwijsinstellingen in het primair onderwijs proef met Briter en inmiddels is de eerste versie gereed. De lancering vindt plaats tijdens de NOT. Een spannend moment, dat zeker ook een glimlach op het gezicht van Bergmans zal toveren: “De reacties van de eerste pilotscholen zijn lovend en Briter doet wat het belooft. Ook op de NOT zullen we dus veel lachende gezichten gaan zien.” Briter is te vinden in hal 11, stand D051, aan de Onderwijsboulevard en tegenover het Beweegterras.