Kinderboekenstraat: Met 15 minuten lezen gaat de wereld voor je open!

Kinderboekenstraat Als beursbezoeker sla je de Kinderboekenstraat in Hal 10 natuurlijk niet over. Het is niet alleen informatief, maar vooral ook leuk. Er zijn workshops en auteurs die komen signeren. Uitgevers, Stichting Lezen en CPNB promoten het lezen: van voorlezen tot zelf leren lezen. Met 15 minuten lezen gaat de wereld voor je open: meer plezier in lezen, beter kunnen lezen en betere CITO-scores.

In de kinderboekenstraat vind je een uitgebreid scala aan uitgevers:

Clavis (10.B057)

Ontdek de wondere boekenwereld van Clavis Uitgeverij. In onze stand tonen wij de kracht van ons fonds in titels en auteurs:
• Veelzijdigheid: wij vertegenwoordigen in onze boeken de veelzijdigheid van onze samenleving, zoals ook de belevingswereld van het kind is.
• Themagericht: Werken met boeken in de klas? Dat begrijpen wij bij Clavis!  Auteurs als Pauline Oud en Liesbet Slegers verwerken bewust kleuter thema’s in hun boeken.  Zo ken je vast de Kas en Saar boeken als ook de Beroepenserie en Karel en Kaartje.
• Informatief:Willewete en de Beroepenserie. Wie kent ze niet. Maar denk ook eens aan Mack die  feitjes ondersteund met grappige illustraties en foto’s. De serie De wondere Wereld groeit als kool.
• Bekroond: kwaliteit naast kwantiteit: Guido van Genechten die twee maal Prentenboek van het jaar schreef, David Walliams die hoge ogen scoort bij de Kinderjury met Joe Biljoen en Blexbolex die alom geprezen wordt voor zijn combinatie van  illustraties en filosofie.
• Leesplezier. Dat staat op nummer 1 bij Clavis. Het kind moet het lezen leuk vinden! De afgelopen jaren hebben wij meerdere ‘bestelling’ auteurs (nationaal en internationaal) aangetrokken die vanuit deze invalshoek zijn begonnen met schrijven!
James Patterson, bekend van Schattenjagers
David Walliams, bekend van Mr Stink, Joe Biljoen, Oma Boef, Broodje Rat en De waanzinnige tandarts
Gerard van Gemert, echt voetbalfans verslinden de Voetbalgoden serie.
Ransom Riggs: de bijzondere kinderen geboren uit oude foto’s, gevonden op rommelmarkten.

Wij staan er niet alleen. De gehele beurs is ook Juf Sanne aanwezig in onze stand. Zij is nauw betrokken bij ons fonds, onder andere in het ontwerpen van lesmateriaal bij onze prentenboeken.
Daarnaast is zij de oprichter van de website kleuteruniversiteit.nl. In samenwerking met uitgevers van kinderboeken, maken zij digitale thematische projecten voor (kleuter)leerkrachten op basis van (prenten)boeken. Daarnaast organiseren zij ‘inspiratiedagen’ voor kleuterleerkrachten, bedoeld om te informeren en te enthousiasmeren.

Pompoen is een nieuwe uitgave van Clavis. Een echt voorleestijdschrift voor kinderen van 4-7 jaar. Verschijnt elke maand met bekende karakters,  een prentenboekverhaal, creatieve spelletjes en weetjes.
Neem gratis exemplaren mee voor je klas en abonneer tegen een speciale NOT-korting voor komend schooljaar!

De Fontein Jeugd (10.B040)

De Fontein Jeugd is primair een commerciële uitgeverij. Zij geeft boeken uit voor kinderen en jongeren van alle leeftijden: non-fictie en fictie, zowel populair als literair, avontuurlijk en baldadig, maar ook beschouwend en maatschappelijk geëngageerd. Het is een vernieuwende en soms rebellerende uitgeverij, verre van braaf dus.
De Fontein Jeugd is marktleider en geeft onder meer de successeries Het leven van een Loser (Jeff Kinney) en Dagboek van een muts (Rachel Renée Russell) uit. Daarnaast is zij vooral bekend door de boeken van Mel Wallis de Vries, Jozua Douglas, Niki Smit, Loes Riphagen, Marion van de Coolwijk, Marcel van Driel, Koos Meinderts en Roald Dahl.

Gottmer (10.B041)

Met het Voorleesboek van het Jaar, Boer Boris gaat naar zee en de Gouden penseel en Griffel winnaar Het Raadsel van alles wat leeft staan de kinderboeken van Gottmer volop in de belangstelling. Speciaal voor de NOT heeft Gottmer Kinderboeken extra materiaal ontwikkeld wat scholen kunnen inzetten om kinderen te enthousiasmeren voor het lezen. Verder biedt bij Gottmer Kinderboeken de echte toppers uit kinderboekenland, zowel Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg, Mama kwijt, de serie de Grijze Jager en de non-fictiereeks De Insiders.

Uitgeverij Hoogland en van Klaveren (10.B044)

Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren is een zelfstandige uitgeverij van kinderboeken en literatuur en bestaat sinds 1998. Ze geven kinderboeken uit van bekende (internationale) schrijvers als Astrid Lindgren en Sjoerd Kuyper maar weten ook veel moderne auteurs aan zich te binden.

Kluitman (10.B058)

Op de NOT 2015 zal Kluitman de nieuwe serie ‘Leren lezen met Kluitman’ presenteren. In deze gloednieuwe serie voor beginnende lezers zijn reeds drie titels verschenen, en in februari 2015 verschijnen er vier nieuwe titels (op de NOT al te zien). In de loop van 2015 wordt de serie uitgebreid met boeken op alle AVI-niveaus, van Start tot en met E5. Het unieke aan deze boeken zijn de leeslinten met bijpassende hangertjes, en de originele thema’s en illustraties waardoor elk verhaal echt tot leven komt.
Daarnaast presenteert Kluitman haar diverse aanbod boeken in het Lettertype Dyslexie. Momenteel zijn er al meer dan veertig titels in dit lettertype verkrijgbaar, op alle leesniveaus: van AVI-M3 tot Young Adult. Het Lettertype Dyslexie is ontwikkeld om mensen met dyslexie met minder moeite te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen dat ze sneller worden herkend en verwisseling, draaien en spiegelen worden tegengegaan. Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en heeft zelf dyslexie.
Daarnaast vindt u bij Kluitman de serie boeken van integratief kindertherapeute Irene Heim, die gaan over herkenbare thema’s als agressie, ADHD, overgewicht, faalangst en verveling. In deze boeken wordt op een speelse manier een probleem besproken aan de hand van drie korte verhalen en vragen en opdrachten. Irene Heim is vaste columniste van Rekels.
Ook zijn er meerdere boeken voor het basisonderwijs waarbij Kluitman gratis lesbrieven heeft ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld: ‘Lieve Stine, weet jij het?’ van filosofe Stine Jensen, ‘Marokko, here we come!’ van Sanne de Bakker of ‘Het Feestvarkentje’ van Harmen van Straaten.

Lemniscaat (10.B010)

Lemniscaat is een uitgeverij van kwalitatief hoogstaande prentenboeken, jeugdboeken, Young Adult-boeken en literaire en non-fictieboeken voor volwassenen. Dit jaar staat de uitgeverij met maar liefst twee stands op de NOT: in B010 vindt u de mooiste Lemniscaatboeken en -projecten voor het onderwijs. Zo wordt onder meer het nieuwe lespakket rondom het populaire prentenboek Nederland van Charlotte Dematons gepresenteerd en natuurlijk is de Lemniscaatkalender 2015 er te koop. In stand A001 kunt u lichtbeschadigde prenten- en jeugdboeken met korting aanschaffen.

Leopold, Ploegsma en Querido (10.B011)

Uitgeverij Leopold, Manteau, Ploegsma en Querido staan vooral bekend om de klassiekers van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Maar ook de prachtige boeken over Kikker, Woezel & Pip, Spekkie en Sproet, Dolfje Weerwolfje en Mees Kees zijn hier te vinden. De uitgeverijen samen vormen het kinderboekengedeelte van WPG Media. Ze hebben een kleurrijke hoekstand waarin al deze (en nog veel meer) boeken te vinden zijn, speciaal geselecteerd voor leerlingen van groep 1 tot en met groep 8.

Meis & Maas (10.B048)

Uitgeverij Meis & Maas heeft als doel om boeken uit te geven die kinderen stimuleren en enthousiasmeren om te (gaan) lezen. Ze publiceren commerciële fictie en non-fictie boeken van zowel nieuw talent als bekende auteurs en illustratoren. 

Mercis (10.B020)

In 2015 vieren wij het 60-jarig jubileum van nijntje. Bezoek de stand voor feestelijke uitgaven en acties. En staat taalontwikkeling van kleine kinderen hoog op jullie agenda? Bekijk dan onze nieuwe ‘nijntje oefent’  boeken en oefenkaarten. Of blader door titels met populaire kinderthema’s als dieren, tellen, lezen, muziek en kunst.

Stichting Lezen (10.B052)

Is uw school een echte leesschool? Of uw kinderopvang een echte leeskinderopvang? Kom naar de stand van Stichting Lezen, om te zien welke voorwaarden daarvoor van belang zijn. De thema’s : de leesomgeving, vrij lezen, voorlezen, praten over boeken, het betrekken van ouders en de betekenis van het uitwisselen van advies over boeken worden gepresenteerd en toegelicht in een (gratis) brochurereeks. Verder is er een Moods & Bookslounge waar u even kunt bijkomen en de nieuwste kinder- en jeugdboeken kunt bekijken. Iedereen die zijn toegangsbadge laat scannen ontvangt een prachtig geïllustreerde poster voor in de klas.
Op donderdag 29 januari verzorgt Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens op verzoek van Stichting Lezen een workshop in Theater Oranje van 11.30 uur – 12.15 uur.

Plint

Plint werd in 1979 opgericht door een groep bevriende leraren van het Eindhovense Bisschop Bekkerscollege. Ze wilden theatervoorstellingen maken en zochten budget. Het idee was om de posters te maken en te verkopen en met de opbrengst theater te maken. Daarom heet Plint Plint. In de theaterwereld is het een ander woord voor een opstapje naar het podium. En dat is precies wat we proberen te zijn. Een opstapje. Een eerste kennismaking. En natuurlijk hopen we dat je de hele bundel van de dichter gaat lezen.

Uitgeverij de Unieboek / het Spectrum (10.B030)

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv is één van de grootste algemene boekenuitgeverijen in het Nederlandse taalgebied. De uitgeverij is bekend door succesvolle uitgaven op het gebied van non-fictie: lifestyle, gezondheid, ouderschap, populaire psychologie, culinair, wijn, persoonlijke ontwikkeling, geschiedenis, actualiteit, memoires, waargebeurde verhalen, literaire non-fictie, management, populaire wetenschap, journalistiek, kinderboeken, young adult, reisgidsen, woordenboeken, naslagwerken en cadeau.

Veltman Uitgevers (10.B016)

Sinds de oprichting in 2001 heeft Veltman Uitgevers meer dan 1.500 titels uitgegeven op het gebied van koken, tuin & natuur, dieren, hobby & vrije tijd, sport, geschiedenis, reizen, esoterie, gezondheid en kinderboeken.

De Vier Windstreken (10.B051)

Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken geeft de mooiste boeken uit alle windstreken uit. De bekendste zijn die over Kleine IJsbeer en De mooiste vis van de zee. Voor alle fans zijn er nu vijf verhalen over de populaire Regenboog gebundeld in één boek.
Naast prentenboeken maakt De Vier Windstreken ook spannende, fantasievolle jeugdboeken en eerste leesboeken met veel illustraties in kleur, die ook geschikt zijn voor kinderen met dyslexie. In deze ‘Hoera, ik kan lezen!’-serie is nu ook een boek voor bovenbouwleerlingen op een laag AVI-niveau verkrijgbaar!

De Wakkere Muis (10.B026)

De boeken van Geronimo Stilton hebben de afgelopen 10 jaar veel bijgedragen een de leesbevordering en vooral het leesplezier van kinderen! Op de stand van De Wakkere Muis is allerlei lesmateriaal (gratis) te krijgen. Bovendien staan er een aantal aantrekkelijke NOT aanbiedingen voor u klaar en hebben we een nieuw ‘makkelijk lezen’ boek: Het raadsel van Londen. Reden genoeg dus om naar onze stand te komen, op woensdag- en zaterdagmiddag is Geronimo er ook!

Zwijsen (10.B033 en 10.B029)

PomPomZwijsen is dé leesspecialist. Ook voor vrij lezen. Maar liefst 85% van de kinderen leert op school lezen met Zwijsen. Lezen is de basis voor leren: van rekenen tot schrijven, van geschiedenis tot aardrijkskunde. Voor ieder kind hebben we een boek, bijvoorbeeld voor kleuters, beginnende lezers, dyslectische lezers en snelle lezers. De kinderboeken sluiten aan bij wat kinderen op school leren.
Natuurlijk verkopen we tijdens de NOT ook onze leuke Rompompom en Maan roos vis spellen. Naast mooie beursaanbiedingen krijg je bij aankoop van een spel Pompom cadeau! (op=op)