Artikel 21 januari 2023

Breng boeken tot leven!

Kom naar optredens van onze auteurs en illustratoren

Hoe brengen we boeken in de klas tot leven? Wilt u inspiratie, kom dan naar de stand van Gottmer (standnummer 01.A090). We hebben elke dag auteurs en illustratoren op het programma staan die vertellen over hun boeken en lessuggesties geven. Na afloop is er tijd voor vragen en signeren. Ook maakt u kans op het winnen van een boekenpakket voor uw schoolbibliotheek.

Het programma

Dinsdag 24 januari – 11.00 uur & 14.00 uur – Patsboem!
De boeken Toen het oorlog was (1914-1918 én 1939-1945) zijn niet alleen interessant voor kinderen om te lezen, door te bladeren en te bekijken. Ze lenen zich ook voor een verdieping. De auteurs van de boeken (samen Patsboem!) zijn gespecialiseerd in het maken van lesmateriaal en bieden een prachtige werkvorm aan bij het boek: visible thinking, een op onderzoek gebaseerd conceptueel raamwerk, dat tot doel heeft de ontwikkeling van het denken van leerlingen te integreren met het leren van inhoud. Met visible thinking worden leerlingen uitgedaagd om verder te kijken dan een eerste blik.

Patsboem! laat u zien hoe visible thinking werkt.

Woensdag 25 januari – 11.00 uur – Bette Westera

De Gouden, Zilveren en Bronzen Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Boekenleeuw, nominatie voor de Boon, de Gouden Poëziemedaille, Vlag en Wimpels:  taalvirtuoos Bette Westera heeft ze allemaal op haar naam staan. Ze wordt bejubeld door vakjury’s en de media, de vergelijking met Annie M.G. Schmidt is nooit ver weg. Vorig jaar schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk en dit jaar staat ze bij ons in de stand.

Westera zal vertellen over Doodgewoon (Gouden Griffel 2015) en Was de aarde vroeger plat? (Zilveren Griffel 2018) en hoe die te gebruiken in de klas. Beide boeken maakte ze met illustrator Sylvia Weve.

Woensdag 25 januari – 14.00 uur – Ted van Lieshout en Philip Hopman

Het stoere boertje uit Boer Boris is in 11 jaar tijd uitgegroeid tot een van Nederlands meest geliefde kinderboekenpersonages. Dankzij de tomeloze energie van Ted van Lieshout en Philip Hopman (ill.) is inmiddels een hele generatie opgegroeid met Boer Boris, zijn broertje Berend, zusje Sam en de vrolijke dierenbende op de boerderij.

De optredens van dit gouden duo zijn altijd een hit. Van Lieshout leest voor en Hopman tekent simultaan mee. Wilt u ze live zien, ga dan naar de stand van Kleuteruniversiteit, standnummer 01. A074

Donderdag 26 januari – 14.00 uur & 15.00 uur – Geert-Jan Roebers

Geert-Jan Roebers is van huis uit bioloog en dat zien we terug in zijn prachtige boeken. Ben niet bang voor de wilde dieren (thematitel Kinderboekenweek 2017), De grondel & de garnaalBriljante planten en Soortenschat: stuk voor stuk boeken met planten en dieren in de hoofdrol waarover hij boeiend en met humor schrijft.

Roebers komt vertellen over zijn meest recente boeken, Briljante planten en Soortenschat, die hij respectievelijk maakte met de illustratoren Margot Westermann en Pieter Fannes.

Vrijdag 27 januari – 11.00 uur & 14.00 uur Rian Visser

De AVI-serie Blitz! van Rian Visser & Lars Deltrap (ill.) is speciaal geschreven voor beginnende lezers en voor kinderen die moeite hebben met lezen. De boeken zijn bovendien gezet in een lettertype waarmee ook dyslectische lezers goed uit de voeten kunnen. De populaire serie bestaat in 2023 alweer 10 jaar en inmiddels zijn er in totaal bijna 86.000 exemplaren verkocht.

Visser vertelt in deze lezing over haar geheim van het schrijven – wat ze alweer weer 25 jaar doet – en geeft tips over lezen en voorlezen.

 

Zaterdag 28 januari – 11.00 uur – Iven Cudogham
Iven Cudogham wil met zijn prentenboeken zoveel mogelijk kleuters kennis laten maken met de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin. Dat zijn prentenboekenserie wordt opgemerkt, blijkt wel uit de afgelopen Kinderboekenweek waarin Anansi de spin – Sterker dan Olifant een van de thematitels was. De prachtige illustraties zijn van Moldybyrd Studio.

Cudogham trakteert u op een voorleesverhaal en animaties over de kleine ondeugende spin. Ook vertelt hij over zijn plannen om Anansi nog bekender te maken. Tipje van de sluier: er zijn Anansi-lespakketten voor uw school.

Zaterdag 28 januari – 14.00 uur & 15.00 uur – Marc ter Horst
Griffelwinnaar Marc ter Horst vertelt over zijn informatieve kinderboeken, zoals Palmen op de Noordpool (Vlag & Wimpel, Glazen Globe, 13 vertalingen), Viruswereld (Zilveren Griffel, nominatie Woutertje Pieterse Prijs) en Scheten uit de schoorsteen. De eerste twee boeken maakte hij met illustrator Wendy Panders, de laatste met Yoko Heiligers.

Ter Horst leest voor en laat zien hoe je de boeken in kunt zetten bij bijvoorbeeld aardrijkskunde, natuur en geschiedenis.

Win een boekenpakket voor uw schoolbibliotheek!

Aan het einde van elk optreden kunt u uw NAW-gegevens bij ons achterlaten voor het winnen van een boekenpakket voor uw schoolbibliotheek. De winnaars ontvangen uiterlijk 2 februari 2023 bericht.

Jij komt toch zeker ook naar de NOT? Registreer je hier voor gratis toegang.