Artikel 10 september 2021

Wie is verantwoordelijk voor omscholing?

Veel werknemers van wie de taken op termijn verregaand kunnen automatiseren, staan niet stil bij het risico hun baan te verliezen. In hoeverre reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever om medewerkers voor te bereiden op technologische ontwikkelingen die de inhoud van hun werk veranderen?

Onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten concluderen dat slechts een op de drie werknemers zich bezighoudt met bij- of omscholing ter voorbereiding op automatisering van werk. Juist degenen die het grootste risico lopen om taken te verliezen aan systemen en machines, blijken het minst bereid om zich te herscholen. Ze schatten het risico verkeerd in en willen niet leren veranderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in veel organisaties best wat mogelijkheden zijn. De effectiefste manier, structurele inbedding van bij- en omscholing in opleidings- en ontwikkelingsplannen, wordt echter bij slechts 5,6 procent van de werknemers toegepast. De meest ingezette middelen zijn regelmatige intervisie, prestatiebeloning, coachining en taakroulatie.

Lees het volledige artikel op computable.nl