21 mei 2021

‘Ai moet transparant en responsible zijn’

Hans van Ditmarsch treedt 1 juni aan als hoogleraar Artificiële Intelligentie aan de Open Universiteit

Hans van Ditmarsch is benoemd tot hoogleraar Artificiële Intelligentie bij de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit (OU). Hij baseert zich op de denkbeelden van Virginia Dignum: ai moet transparant zijn. Opdat de logaritmes zijn te controleren op bijvoorbeeld vooringenomenheid. Een gesprek.

Van Ditmarsch (1959) werkte van 1989 tot 1994 bij de Open Universiteit (OU) als cursusteamleider waarna hij overstapte naar de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit Groningen waren er nog regelmatig contacten met de OU. Zo rondde hij daar in 1995 de propedeuse Bedrijfskunde af. Van 1996 tot 2000 werkte hij vanuit de Rijksuniversiteit Groningen samen met de OU in het project BOK (Brede Onderwijsinnovatie Kennistechnologie) en in 2009 schreef hij mee aan de OU-cursus Logica in Actie. In 2000 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij als universitair docent aan de slag ging in achtereenvolgens University of Otago (Nieuw-Zeeland) en University of Aberdeen (Schotland). Aan de Universidad de Sevilla (Spanje) was hij senior onderzoeker.

Sinds 2012 is hij senior onderzoeker bij Centre National de Recherche Scientifique (CNRS) in Frankrijk, zeg maar de Franse NWO, waar hij gestationeerd is in Nancy bij het onderzoeksinstituut Loria en daarmee ook verbonden aan de Université de Lorraine. Deze Franse betrekking stopt per 1 juni.

Lees het volledige artikel op computable.nl