8 juni 2021

Bliep… samenscholing!

Aventus houdt met Cisco DNA Spaces locaties in de gaten

Onderwijsinstellingen willen studenten in schoolgebouwen een efficiënte en veilige leeromgeving bieden. Dat gold ook voor Aventus, een mbo-instelling met zeventien locaties en 12.000 studenten. Sinds september 2020 werkt Aventus met Cisco DNA Spaces, een cloudgebaseerd platform voor locatiediensten. Door de wifi omgeving als sensor te gebruiken, wordt inzicht verkregen in de wijze waarop studenten, docenten en medewerkers door de fysieke ruimtes bewegen. 'Als vijftig studenten samen op de brug staan, moeten we optreden omdat mensen boven de dertien jaar zich aan de 1,5 meter-regel moeten houden.'

Bij een mbo-school denk je aan actie en hectiek. Er gebeurt altijd iets! Toch ligt het immense complex van onderwijsinstelling Aventus in Apeldoorn er vandaag een tikkeltje desolaat bij. In de centrale hal bij de ingang kun je skateboarden zonder iemand te raken, en de lange gang waaraan de praktijklokalen grenzen voor kappers, schoonheidsspecialisten, engineers en elektrotechnici, zijn dusdanig verlaten dat ze uitnodigen voor een atletiekwedstrijdje. De verstilde aanblik heeft natuurlijk alles te maken met Covid-19. Van de 7.000 studenten die hier normaal gesproken studeren, worden er in deze pandemie maar 1.800 toegelaten. De studenten die vandaag aanwezig zijn, zitten min of meer ‘opgesloten’ in de lokalen.

Security-specialist Hendri Boer is voor het eerst sinds een jaar weer in het gebouw. ‘Ik heb al die tijd thuis gewerkt, de studenten krijgen voorrang.’ Boer is de beheerder van DNA Spaces, een systeem waarmee de school per ruimte het maximale aantal gebruikers vaststelt om de 1,5 meter regel beter te handhaven. DNA Spaces is in september 2020 in gebruik genomen en Boer is er uitermate content mee. Het systeem geeft niet alleen inzicht in bewegingen maar geeft zo nodig ook geautomatiseerde waarschuwingen aan de beveiligers, die optreden als er te veel mensen bij elkaar zijn.

Lees het volledige artikel op computable.nl