28 januari 2021

Consultants met verstand van ondernemerschap

Computable 100

Veel consultants hebben een eigen vakgebied, zoals security of crm. Vroeger werden consultants ingezet op een specifiek project, waar dat vakgebied centraal stond en een specifieke opdracht uitgevoerd moest worden. Maar dat is veranderd. Tegenwoordig moet een consultant in staat zijn mee te denken over het effect van het vakgebied op de bedrijfsvoering en proactief met oplossingen te komen. Soms wordt dat niet specifiek gevraagd, maar impliciet aangenomen.

De taak van een consultant is door de jaren gegroeid van reactieve uitvoering naar proactief ondernemerschap. Dat vraagt ook van de it-consultant meer dan alleen inhoudelijke expertise. Om een expertise in het geheel van een organisatie te kunnen plaatsen, moet een consultant beschikken over nieuwsgierigheid, oplossingsgerichtheid, netwerken/socializen/verbinden, emotionele intelligentie en flexibiliteit.

Een goede consultant moet het bedrijf leren kennen met de mensen die er werken en de processen die er gehanteerd worden. Je moet weten wat een organisatie wil en wat haar doelen zijn. Consultants die nieuwsgierig zijn, hebben oog voor wat er speelt binnen een organisatie en kunnen dat meenemen in hun taak en kunnen over hun eigen vakinhoudelijke grenzen heen kijken.

Lees het volledige artikel op computable.nl