20 januari 2021

Europa zet in op scholing van ict-vaardigheden

Softwareleveranciers, onderwijsinstellingen en regelgevende instanties onderzoeken binnen de European Software Skills Alliance (ESSA) aan welke ict-vaardigheden een tekort is. Ook voegen de partijen om- en bijscholingstrajecten voor deze skills toe aan het curriculum van opleidingsinstellingen. Dit moet de ict-kennistekorten op Europees niveau oplossen.

De komende vier jaar ontwikkelt ESSA een strategie om kennistekorten van softwarevaardigheden in Europa op te vullen. Hiervoor maakt het inzichtelijke welke ict-competenties bij werkgevers ontbreken. Deze worden, inclusief leerplan, toegevoegd aan het curriculum voor beroepsonderwijs en -opleidingen. Het gaat om flexibele leertrajecten met een korte opleidingscyclus.

Het programma is toegespitst op specifieke functies met toekomstperspectief, zoals bijvoorbeeld functies in de big data, cloud en kunstmatige intelligentie. Deelnemers laten zich opleiden en verifiëren hun kennis na afloop met een certificering. Doel is om medewerkers toekomstbestendig te maken, zodat zij snel zijn om te scholen als hun functie verandert of verdwijnt.

Verder komt er een European Software Skills Community waar experts reviews plaatsen, ideeën uitwisselen en best practices delen.

Lees het volledige artikel op computable.nl