23 februari 2021

Hackers HvA en UvA kaapten versleutelde wachtwoorden

De versleutelde wachtwoorden van studenten en medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn in handen van hackers gekomen. Ondanks de encryptie zouden de cybercriminelen daarvan misbruik kunnen maken, schrijven de instellingen.

De waarschuwing volgt op de hack bij UvA en de HvA, vorige week. Toen meldden de instellingen dat de hinder zeer beperkt was door vroege detectie en snel ingrijpen. Maar de overlast is toch groter dan aanvankelijk werd aangenomen.

ICT Services, de gezamenlijke dienst van de HvA en UvA, heeft bij onderzoek geconstateerd dat de hackers versleutelde wachtwoorden ontvreemdden. Hoewel niet vaststaat dat de versleuteling ook daadwerkelijk is gekraakt, nemen beide onderwijsinstellingen het zekere voor het onzekere.

En dus krijgen alle betrokkenen het dringend advies om uit voorzorg hun wachtwoord te wijzigen. Indien ze dit wachtwoord ook gebruiken voor andere accounts, zoals DigiD, moet ze dat daar ook veranderen. Het risico bestaat immers dat de aanvallers de buitgemaakte wachtwoorden bij andere accounts uitproberen.

Lees het volledige artikel op computable.nl