1 februari 2022

Helft ict-studenten pleegt online-delicten

Een groot deel van de Nederlandse jongeren die ict-onderwijs volgt, maakt zich weleens schuldig aan cybercrime.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshaving (NSCR). Iets meer dan de helft van de ondervraagde jongeren met ict-onderwijs had recent een online-delict gepleegd. Dat gold voor zowel overtredingen die alleen online mogelijk zijn, zoals hacking, als voor online-delicten die ook offline mogelijk zijn, zoals fraude. 

Veel voorkomende eenvoudige online-vergrijpen waren: hacking door het raden van wachtwoorden, het kopiëren/stelen van bestanden en online-pesten of bangmakerij. Maar ook meer geavanceerde operaties kwamen regelmatig voor, zoals hacking via technische applicaties of exploits, online-fraude en websites veranderen. Bij de onderzochte groep kwamen online-delicten zelfs vaker voor dan reguliere offline-vormen van criminaliteit zoals diefstal, vernieling of geweld.

Uit het onderzoek blijkt dat het niet zo makkelijk is onderscheid te maken tussen jongeren die ´goede´ en ´slechte´ dingen doen met computers en ict. De onderzoekers spreken van een verrassende samenhang tussen positief en negatief cybergedrag. 

Lees het volledige artikel op computable.nl