5 november 2021

Hogescholen onderzoeken samen verantwoorde ai

Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht gaan samen onderzoeken hoe je op verantwoorde wijze kunstmatige intelligentie (ai) toepast. Bij het praktijkgerichte onderzoek doen ook 24 andere organisaties mee. De hogescholen ontvingen alvast een miljoen euro subsidie van Regieorgaan Sia, onderdeel van NWO.

Met het ‘Centrum voor Responsible Applied AI’ hopen de onderzoekers antwoorden te vinden op veelgestelde vragen over de inzet van ai. Zoals hoe je de technologie zinvol en met oog voor de gebruiker implementeert in specifieke omgevingen zoals de detailhandel en zorg, en hoe je in het ontwerpproces rekening houdt met ethische en maatschappelijke vraagstukken.

Het onderzoek moet resulteren in een methodologie die helpt bij het verantwoord ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van kunstmatige intelligentie. Dit vergt kennisopbouw en kennisdeling, waarvoor de onderwijsinstellingen drie leeromgevingen ontwikkelen. Deze omgevingen richten zich op de detailhandel, zakelijke dienstverlening en media.

Lees het volledige artikel op computable.nl