28 april 2021

Learning community bereidt werknemer voor op toekomst

Wacht niet totdat een robot je werk heeft overgenomen. Maar anticipeer al vroeg in het proces, pas je aan en ontwikkel alvast nieuwe vaardigheden. Dit stelt arbeids- en organisatiepsycholoog Jessie Koen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De UvA-onderzoekster doet met een team onderzoek naar de impact van digitalisering en hoe learning communities hierbij kunnen helpen. In zulke leergemeenschappen worden werknemers uit verschillende bedrijven bij elkaar gebracht om in kaart te brengen waar ze tegenaan lopen als gevolg van digitalisering. Samen komen ze tot oplossingen om hier wat aan te kunnen doen.

Tijdens het ‘Ontwikkeling telt’ festival van het ministerie van OCW presenteerde Koen afgelopen donderdag de resultaten van een onderzoek naar learning communities. Ze vertelde hoe dit specifiek uitwerkt in de logistiek, één van de sectoren waar digitalisering heel hard gaat. ‘Als gevolg moeten hier veel werknemers nieuwe vaardigheden leren die in hun opleiding niet aan bod kwamen. Of kan het zelfs onduidelijk zijn of er in de toekomst nog werk voor ze is’, legt Koen uit.

‘In de logistiek zijn veel mkb-bedrijven actief. Die bedrijven hebben beperkte middelen om hun medewerkers blijvend te ontwikkelen. Learning communities zijn dan een goede oplossing.’ Uit eerder onderzoek weet Koen dat er een sterke relatie bestaat tussen baanonzekerheid en ongezonde stress en dat het niet helpt bij de pakken neer te zitten. 

Lees het volledige artikel op computable.nl