23 maart 2022

Menselijke hersencellen drijven computer aan

In Eindhoven wordt gewerkt aan een computer die menselijke hersencellen combineert met silicium microchips. Doel is ‘s werelds eerste 'Brain-on-Chip AI-'computer te bouwen, die problemen in real-time en op een energiezuinige manier kan oplossen.

Het brein is niet alleen het meest intelligente computersysteem ooit, het is ook zeer energie-efficiënt. Het gebruikt vele malen minder energie dan traditionele computers, wat het aantrekkelijk maakt voor toekomstige duurzame computerhardware.

Een groep onderzoekers van de TU Eindhoven (TUE), onder leiding van Regina Luttge en Bert de Vries, herkent het revolutionaire potentieel van zo’n hybride computer.

Een dergelijke computer kan leiden tot de ontwikkeling van zeer zuinige draagbare devices, internet of things-apparaten, en geavanceerde controlesystemen voor artificiële intelligentie (ai)-technologieën.

De naam van dit ambitieuze project is BayesBrain, zo meldt de TUE op haar site, een verwijzing naar de Engelse achttiende-eeuwse statisticus Thomas Bayes. Zijn werk en naam zijn vervolgens gebruikt in Bayesian machine learning, een vakgebied waar De Vries zich al een aantal jaren mee bezighoudt.

Het ‘Brain’-gedeelte van de projectnaam komt van het menselijk brein. Maar waarom willen de onderzoekers een ai-computer maken met hersencellen die samenwerken met microprocessoren op basis van silicium? Onderzoeker Regina Luttge: ‘De onontkoombare waarheid is dat onze moderne computers te veel stroom verbruiken. Hersencellen verbruiken vele malen minder stroom. En nu onze computer-behoeften toenemen, hebben we behoefte aan duurzamere computers. Het bestuderen van hersencellen in deze context biedt een potentiële oplossing.’

Lees het volledige artikel op computable.nl