5 maart 2021

Rechter twijfelt over acquisitie Iddink door Sanoma

Marktwaakhond ACM moet de zaak opnieuw onderzoeken

De overname van educatief dienstverlener Iddink door uitgever Sanoma Learning staat op losse schroeven. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet opnieuw onderzoeken of ermee geen oneerlijke concurrentie ontstaat, oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Veel scholen gebruiken Iddinks digitale leeromgeving Magister en de ACM heeft onvoldoende gemotiveerd dat concurrenten toegang houden tot dit systeem.

De overname houdt de gemoederen in onderwijsland ruim twee jaar bezig. Eind 2018 kwam Sanoma Learning, in Nederland bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg, met het plan om Iddink Group te willen overnemen. Iddink is het bedrijf achter Magister en Eduarte, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De onderneming regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

Andere marktpartijen vreesden oneerlijke concurrentie. Sanoma kan de lesboeken van Malmberg namelijk beter ontsluiten op leerlingvolgsysteem Magister dan lesboeken van andere uitgeverijen, zoals Noordhoff en Thieme. Ook krijgt Sanoma/Malmberg toegang tot commercieel gevoelige informatie van concurrenten.

De ACM onderzocht of de vrees van de concurrenten terecht is, en concludeerde dat dit niet het geval hoeft te zijn. In september 2019 stemde de waakhond in met het overnameplan, met als voorwaarde dat concurrenten van Malmberg onder gelijke voorwaarden toegang krijgen tot Magister. Ook moeten zij op dezelfde manier als Malmberg toegang krijgen tot data uit Magister.

Lees het volledige artikel op computable.nl