25 november 2021

SBB stelt actieplan op om stagetekorten aan te pakken

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) wil met het 'Actieplan stages en leerbanen' nog ongeveer zesduizend mbo-studenten aan een stage of leerbaan helpen. Onder meer in de ict-sectoren zijn er grote tekorten.

SBB wil bestaande leerbedrijven via verschillende kanalen benaderen met de vraag om stages en leerbanen te actualiseren in het portaal MijnSBB. Op die manier kunnen mbo-studenten reageren op beschikbare plaatsen via Leerbanenmarkt.nl of Stagemarkt.nl. Ook zoekt SBB nieuwe leerbedrijven.

Volgens SBB zijn ‘mbo-studenten de vakmensen van de toekomst. Om een vak te leren, is het cruciaal dat ze een deel van hun opleiding volgen in de praktijk. Tegelijkertijd is het door het personeelstekort voor bedrijven interessant om bij- en omscholers een stageplek of leerbaan aan te bieden. En zo nieuw personeel op te leiden binnen het eigen bedrijf’.

Daarvoor zijn voldoende kwalitatieve erkende leerbedrijven nodig met goede praktijkopleiders die stages of leerbanen aanbieden. In een aantal sectoren en regio’s zijn er echter grote stagetekorten, met name in de Randstad. Niet alleen voor meerderjaarstudenten maar zeker ook voor entree- en eerstejaarsstudenten. Om een leerbedrijf te worden eerst een erkenning worden aangevraagd. Een quickscan op de website van SBB is hiervoor de eerste stap.

Op de vraag waarom er in de ict-sector te weinig stages en leerbanen worden aangeboden, kon SBB nog geen antwoord geven.

Lees het volledige artikel op computable.nl