19 oktober 2020

Scholen woest op Iddink na tariefexplosie Magister

De coöperatie voor schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs Sivon is al weken in overleg met Iddink Group, aanbieder van leerlingvolgsysteem Magister. Aanleiding is de brief die scholen enkele weken voor de zomervakantie ontvingen en waarin werd aangekondigd dat de licentietarieven stijgen van 17,49 naar 22,49 euro per leerling.

Dit meldt Dagblad Trouw. Volgens experts zou de prijsstijging te maken hebben met de overname van Iddink door Sanoma Learning. Het Finse Sanoma Learning is in Nederland bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg. Iddink is bekend van Magister en Eduarte, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) veel populariteit genieten. Het Edese bedrijf regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

Toen Sanoma Learning Iddink wilde overnemen, moest dat vorig jaar eerst worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Die stond de overname uiteindelijk alleen toe als via Magister ook leermiddelen van andere uitgevers dan Sanoma’s Malmberg gekoppeld konden blijven worden. Ook producten van Noordhoff of Thieme moeten binnen de elektronische leeromgeving van Magister beschikbaar zijn teneinde voldoende concurrentie te houden. 

Nu lijkt er toch sprake van een ‘vendor lock-in’, want overstappen naar de enige concurrent Somtoday is volgens onderwijsmedewerkers zeker in deze periode van afstandsonderwijs een operatie die je niet zomaar onderneemt.

Lees het volledige artikel op computable.nl