22 oktober 2021

Studie bevestigt leiderschap EU in open wetenschap

Met een gestage toename in de loop der jaren en een gemiddeld succespercentage van 83 procent open toegang tot wetenschappelijke publicaties loopt de Europese Commissie voorop bij de financiers van onderzoek en innovatie, concludeert het consortium van het analysebedrijf PPMI (Litouwen), het onderzoeks- en innovatiecentrum Athena (Griekenland) en de Universiteit Maastricht (Nederland).

De belangrijkste bevindingen van de studie geven aan dat het vroege leiderschap van de Europese Commissie in het Open Wetenschapsbeleid zijn vruchten heeft afgeworpen. De pijler ‘excellente wetenschap’ in Horizon 2020 – het subsidieprogramma voor wetenschap in Europa – heeft het succesverhaal aangevoerd, met een open-toegangspercentage van 86 procent. Tot de koplopers binnen deze pijler behoren de Europese Onderzoeksraad (ERC) en het programma Technologieën van de toekomst of in opkomst (FET), met open toegangspercentages van meer dan 88 procent.

Ad Notten, informatiespecialist en onderzoeker aan United Nations University Merit: ‘Wij zijn is al meer dan vijftien jaar een voorstander van Open Access publishing en hebben verschillende grote OA-gerichte studies geleid, waaronder een studie over Creative Commons en een andere die is gefinancierd door de Wikimedia foundation. Wij zijn namelijk van mening dat onderzoeksresultaten die met overheidsgeld zijn betaald, ook vrij toegankelijk moeten zijn voor het grote publiek en (her)bruikbaar voor de bredere wetenschappelijke gemeenschap.’

Daarbij gaat het volgens Notten niet alleen om publicaties, maar ook om onderzoeksdata, waarbij dat laatste een punt van aandacht is in het onderhavige onderzoek. Samen met de Universiteit Maastricht wil UNU-Merit de toepassing van Open Access en FAIR-principes binnen haar wetenschappelijke gemeenschap en haar bredere netwerk verbreden om het basisprincipe van academische integriteit te ondersteunen door middel van hoogwaardig, repliceerbaar, onderzoek en data.

Lees het volledige artikel op computable.nl