8 februari 2021

Surf kiest Lenovo voor nieuwe supercomputer

Na een aanbesteding heeft Surf, de ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek, Lenovo gekozen om de nieuwe nationale supercomputer te bouwen. Het is voor het eerst dat de Chinese hardwareleverancier in Nederland zo'n tender wint. Lenovo neemt het stokje over van Atos Bull die in 2013 de vorige rekenkrachtcentrale (genaamd Cartesius) leverde. Over de naam van de 'super' is nog geen uitsluitsel.

De supercomputer krijgt bijna tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger Cartesius, Het systeem krijgt een peak performance van 14 petaflop/s en wordt volgens Surf daarmee het krachtigste high-performance computing (hpc)-systeem van Nederland. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie gpu’s (graphics processing units) is het systeem bovendien goed bruikbaar voor machine learning. Op de hiervoor vaak gebruikte lage precisie hebben de gpu-nodes die in de supercomputer zitten zelfs een peak performance van 90 petaflop/s.

Het oudste deel van de huidige nationale supercomputer Cartesius is inmiddels ruim zeven jaar oud en daarmee voorbij zijn economische levensduur. Het systeem was daarom aan vervanging toe. De bouw van de nieuwe supercomputer kost ongeveer twintig miljoen euro: achttien miljoen komt van het het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (via NWO) en twee miljoen euro uit eigen middelen van Surf.

Lenovo sloot op 1 februari jongstleden met Surf de overeenkomst voor de bouw van de supercomputer. De keuze viel op de Chinese leverancier vanwege ‘het uitstekende voorstel op het gebied van prestaties en duurzaamheid. Hiermee kan, binnen het beschikbare budget, de grootste hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek worden gefaciliteerd’, aldus Surf. Lenovo heeft inmiddels een behoorlijke conduitestaat opgebouwd wat betreft supercomputers. In Europa heeft het bedrijf onder meer geleverd aan het Barcelona Supercomputing Center en het Leibniz Supercomputing Centre in München. 

Lees het volledige artikel op computable.nl