27 juli 2021

Tweede Kamer wil af van super-rekenmachine op school

Dacht u dat een rekenmachine voor op school alleen maar moet optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en een beetje sinus- en cosinus-berekeningen moet doen? Voor het eindexamen middelbare school is tegenwoordig een grafisch rekenwonder van meer dan 100 euro nodig waar menig ingenieur jaloers op zal zijn. Vooral Texas Instruments spint er garen bij. De Tweede Kamer vraagt zich af of dit allemaal wel nodig is.

De verplichte aanschaf van rekenmachines in het onderwijs staat ter discussie. Er gaat bijna geen jaar voorbij of hier worden hogere eisen aan gesteld. 

Gevolg is dat leerlingen uit gezinnen met meerdere kinderen het rekentuig niet langer kunnen doorgeven aan jongere broertjes of zusjes. Ouders zijn verplicht nieuwe dure machientjes te kopen als de oude modellen niet meer voor de examens worden toegestaan. 

De vraag dringt zich op of die snelle vervanging noodzakelijk is en de fabrikanten niet teveel in kaart speelt. Vooral marktleider Texas Instruments heeft er een handje van telkens weer nieuwe functies toe te voegen. In de dagelijkse praktijk worden die features zelden gebruikt. 

Een Tweede Kamer-meerderheid van VVD, D66, CDA, SP en GroenLinks vindt dat minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) hier kritisch naar moet kijken. Ze verzoeken de bewindsman deze kwestie mee te nemen in de evaluatie van de wet Gratis schoolboeken.

Lees het volledige artikel op computable.nl