19 november 2020

UvA verzorgt quantumcomputerlessen voor scholieren

Quantumonderzoekscentrum QuSoft en de Universiteit van Amsterdam (UvA) wijden meer dan honderd leerlingen uit 5 en 6 vwo in in de geheimen van de quantumcomputer. De middelbare scholieren gaan een maand lang aan de slag met de Quantum Quest en leren hierbij programmeren voor deze nieuwe generatie computers.

De Quantum Quest is bedacht door Maris Ozols en Michael Walter, universitair docenten aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde, en is in 2018 opgericht door QuSoft en UvA. Tijdens de cursus, waarin de vwo-leerlingen drie uur per week lessen volgen en huiswerkopdrachten moeten maken, staat Alice centraal. Zij heeft een robotezel en wil deze programmeren zodat hij zelf de weg naar een laadstation kan vinden.

De cursus informeert scholieren over de basis van quantummechanica, quantumcomputers en de software die op daarop draait. Ook leren ze programmeren voor de quantumcomputer. Doel is om leerlingen te laten ontdekken wat voor soort wiskunde er aan de universiteit wordt gegeven.

Dit jaar doen meer dan honderd middelbare scholieren en vijftien docenten mee. Het lesprogramma is nu ook tweetalig opgesteld, waardoor ook twintig internationale scholieren deelnemen aan de cursus. Het lesmateriaal is in het Engels en het onderwijsteam spreekt zowel Nederlands en Engels. De kick-off vond op 30 oktober plaats. Op 11 december wordt de Quantum Quest afgesloten met een eindceremonie. 

Het lesmateriaal is vrij verkrijgbaar op de website van Quantum Quest, net zoals de software waarmee de scholieren leren programmeren.

Lees het volledige artikel op computable.nl