Artikel, Persbericht 20 januari 2021

Genomineerden Leraar van het Jaar 2021 bekend

Verkiezing Leraar van het Jaa

Tijdens een online bijeenkomst vanuit Jaarbeurs in Utrecht zijn de genomineerden voor de titel Leraar van het Jaar 2021 bekend gemaakt. Juist dit jaar vindt de organisatie het belangrijk dat leraren met deze nominatie in het zonnetje worden gezet. Juryvoorzitter Andrew Niemeijer, zelf Leraar van het Jaar in 2008, maakte de namen bekend tijdens de bijeenkomst van leraren en vertegenwoordigers uit het onderwijs. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden en rapper Ali B spraken tijdens de sessie hun waardering uit voor de docenten. Op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in Utrecht wordt op 4 december bekend gemaakt wie uiteindelijk met de titel naar huis, dan wel naar school gaat.

De titel Leraar van het Jaar wordt in vier categorieën onderwijs uitgereikt: Primair Onderwijs, Speciaal Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs. De genomineerden treden tot aan de verkiezing op als ambassadeurs van hun vak. Dat houdt in dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten. Zo zijn ze te gast bij de Big Improvement Day op 19 mei in Leusden, een dag waarop traditiegetrouw positieve ontwikkelingen in onder meer het onderwijs worden belicht.

Andrew Niemeijer: “De verkiezing van Leraar van het Jaar is deze keer voor de 21e keer georganiseerd. Begin 2020 zijn de stembussen opengegaan. Uit bijna 1.000 aanmeldingen zijn er 10 genomineerde per categorie verkozen. Ze wisten zelf niet dat ze opgegeven waren voor deze verkiezing, maar gingen vol enthousiasme de strijd aan om deze fraaie titel. Corona maakte het voor sommigen wel lastiger om video’s op te nemen met hun leerlingen/studenten. Maar hierdoor werden er wel nieuwe inzichten opgedaan en moesten de genomineerden zich van hun creatieve kant laten zien.”

Dirk Megens, huidig-Leraar van het Jaar MBO: “Ik ben super trots op deze opvolgers. Volgens mij zijn er 12 onderwijstoppers verkozen door de jury. Ze kunnen zo het komende jaar all als waardig ambassadeur van hun sector alvast wennen aan hun eventuele echte verkiezing eind december. Ik ben blij dat de verkiezing online doorgang heeft kunnen vinden, omdat juist nu de waardering die we met de verkiezing uiten zo belangrijk is.”

Meer dan 40.000 docenten en vertegenwoordigers uit het onderwijs bezoeken iedere twee jaar de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Jaarbeurs. De genomineerden zullen op de beurs een vakjury moeten overtuigen wie de beste Leraar van het Jaar 2021 is.

Nominaties 2021

Dit jaar zijn genomineerd:

Primair Onderwijs:

 • Angela Esajas, Driemaster, Almere
 • Cherelle Bouwen, Openbare Basisschool Max Velthuijs, Den Haag
 • Linda Mansveld, CBS De Brug, Nieuwerburg

Speciaal Onderwijs:

 • Jasper van der Noordt, Het Brederocollege, Oud Gastel
 • Ron Bouquet, Het Brederocollege, Roosendaal
 • Wouter den Engelsman, Visio Onderwijs, Rotterdam

 Voortgezet Onderwijs:

 • Ismail Aghzanay, Comenius Beroepsonderwijs, Rotterdam
 • Roy Helmerhorst, Anna van Rijn College, Houten
 • Valerie Ungerer, A.Roland Holst College, Soest

 Middelbaar Beroepsonderwijs:

 • Kirsten Cuppen, ROC Tilburg, Tilburg
 • Suzanne Langelaan, ROC Kop van Noord-Holland, Julianadorp
 • Jori Tuinte, ROC Nijmegen, Nijmegen

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling wordt van 30 november t/m 4 december 2021 georganiseerd in Jaarbeurs.