Whitepaper

Kubusschool

Stichting Kubusscholen

Het vak Onderzoek & Ontwerp (O&O) dat in het voortgezet onderwijs op een Technasium wordt gegeven is vertaald naar het basisonderwijs, de Kubusschool. 

De basisvoorwaarde voor O&O-leren op een Kubusschool is een opdracht van een externe opdrachtgever uit de omgeving van de school. Een reële authentieke opdracht waarvoor nog geen oplossing is bedacht. De opdrachtgever geeft op school een toelichting en de leerlingen brengen een bezoek aan de opdrachtgever om het probleem in praktijk te bekijken. 
Na een brainstorm-sessie over mogelijke ideeën stellen de leerlingen vragen op. Experts worden op school uitgenodigd om deze vragen te beantwoorden. Vervolgens gaan de leerlingen aan het uitproberen, maken en verbeteren van hun oplossing. De leerlingen kunnen daarbij al hun creatieve en out-of-the-box-denken benutten waarbij zijzelf uitleggen hoe ze aan hun oplossing komen. De essentie van onderzoekend en ontwerpend leren is dat de leerling eigenaar van de oplossing is.
Kubusonderwijs is projectonderwijs waarbij de leerlingen met een oplossing komen. Dit is vaak net andersom dan bij klassikaal onderwijs met behulp van het directe instructie model. Het team van een Kubusschool wordt dan ook geschoold in deze didactiek: de leerling komt met een oplossing en de leerkracht helpt de leerling verder door middel van vragenstellen. 
Verder heeft iedere Kubusschool een Kubuscoördinator die de post-hbo opleiding daartoe gevolgd heeft. De Kubuscoördinator zorgt voor een goede organisatie van de Kubusprojecten op school.
Een Kubusproject bestaat uit 6 dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel, de introductie, komt meestal de externe opdrachtgever het probleem toelichten. Vervolgens volgen vier Doe-dagen waarbij altijd iets gemaakt moet worden. Daarbij bedenken de leerlingen de moeilijkste vragen die de experts beantwoorden. Het laatste dagdeel is de presentatie voor ouders, experts en in ieder geval de opdrachtgever. De aanwezigheid van de externe opdrachtgever zorgt voor een geweldige dynamiek omdat er vol bewondering geluisterd wordt naar de zelf bedachte unieke oplossingen van de leerlingen.
Een uitgevoerde opdrachten is bijvoorbeeld de vraag van een opdrachtgever die tweedehands fietsen verkoopt op de markt in Groningen: “Hoe krijg ik zoveel mogelijk fietsen in mijn vrachtwagen zonder zwaar te tillen?” Vrijwel alle oplossingen waren verschillend: met rails, met katrollen of een oprijbaan met gaten om het tillen lichter te maken. Een andere opdrachtgever was een boer met ingekuild gras. Zijn vraag was: “Hoe zorg ik er voor dat de kraaien het landbouwplastic om het gras niet kapot pikken?” De kinderen bedachten als oplossingen onder andere noppenplastic waarbij de kraaien schrokken van het geluid bij het openpikken of doorzichtig plastic met aluminiumfolie waardoor kraaien schrokken van hun eigen spiegelbeeld. 


09-10-2028 | Elise Boltjes

Ook interessant