Vakjury NOT Innovatie Award 2023

Wie zijn de vakprofessionals die alle 30 inzendingen voor de NOT Innovatie Award 2023 beoordelen?

  • Gaby Albers – KO
  • Ismail Aghzanay – VO
  • Jasper van der Noort – SO
  • Kirsten Cuppen – MBO
  • Angela Esajas – PO
  • Voorzitter: Andrew Niemeijer

Hieronder stellen zij zich voor!

Gaby Alberts

Gaby Alberts is directeur van Kinderopvang Berend Botje; een middelgrote kinderopvang organisatie in Noord-Holland. Berend Botje heeft 70 vestigingen verspreid over 10 gemeenten.

Er werken 450 bevlogen collega’s bij Berend Botje. Daarnaast heeft Berend Botje een gastouderbureau met 250 enthousiaste gastouders.

Al tijdens haar opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de VU werkte Gaby mee in het familiebedrijf wat opgericht is door haar moeder. Berend Botje staat bekend om haar innovatieve ondernemerschap. Zo hebben ze een franchiseformule voor ondernemerschap voor gastouders ontwikkeld en een programma opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer als pedagogisch medewerker te laten integreren.

Kirsten Cuppen

Kirsten Cuppen heeft na de middelbare school de Pabo gedaan, waarna zij acht jaar lang op een basisschool heeft gewerkt. Hiernaast heeft zij het initiatief ‘Playing for Succes’ opgestart in Tilburg. Vervolgens heeft zij één jaar gewerkt in het voortgezet onderwijs waar zij een topsportklas heeft begeleid, waarna zij een jaar werkzaam is geweest op een praktijk school. “Het MBO heeft me altijd enorm aangetrokken vanwege de doelgroep, dus was ik dan ook heel blij dat ik de kans kreeg om te gaan werken op een mbo-school” aldus Kirsten. Dit doet zij nu voor het zevende jaar. Sinds schooljaar 2022-2023 werkt zij ook parttime bij de lerarenopleiding bij Fontys Hogeschool.

Vorig jaar is zij leraar van het jaar geworden voor het MBO en heeft zij de top 50 van de Global Teacher Price behaald, een bijzondere erkenning waar zij super trots op is. Dankzij deze prijzen mag zij aansluiten als jurylid voor de Innovatie Award van de NOT 2023.

Angela Esajas

Angela Esajas is 44 jaar oud en getrouwd met Hans. Ze is al ruim tien jaar werkzaam in het basisonderwijs. De afgelopen jaren specifiek op scholen waar het verschil gemaakt kan worden. Scholen in achterstandswijken en/of scholen die door de inspectie het label “zwak” hebben ontvangen. In het onderwijs is zij altijd opzoek naar vernieuwing en ontwikkeling. Ze gelooft dat een school een mini-gemeenschap is waar iedereen met elkaar leert. Om deze reden is Angela jurylid voor de Innovatie Award van de NOT 2023.

Jasper van der Noordt

Jasper is in 2011 afgestudeerd van de Pabo in Vlissingen, waarna hij enkele jaren heeft ingevallen op verschillende basisscholen in zijn omgeving. Vanwege het uitblijven van een vaste klas is hij in 2015 overgestapt naar een zorgboerderij. Hier maakte hij kennis met verschillende diagnoses bij kinderen. Per toeval kreeg hij in 2016 een baan aangeboden op het Brederocollege in Breda. Dit is een VSO-school voor cluster 4 onderwijs, waar leerlingen zitten met voornamelijk gedragsproblemen.

Omdat hij veel negatieve geluiden hoorde over deze doelgroep en dit type onderwijs is hij een Instagram pagina begonnen om dit onderwijs te promoten en juist de positieve dingen te benadrukken. Hierop is hij genomineerd voor Leraar van het Jaar en heeft in 2021 deze prijs ook gewonnen. Om deze reden gaat hij jureren bij de Innovatie Award van de NOT 2023, waarbij hij vooral gaat letten of de ingezonden innovatie ook toepasbaar is in het (V)SO en of het makkelijk te gebruiken is zonder al te veel handelingen of een ingewikkelde gebruiksaanwijzing.

Ismail Aghzanay

Ismail Aghzanay is inmiddels een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Nadat hij in 2018 de prijs voor Leraar van het Jaar Rotterdam had gewonnen, nam hij in 2021 ook de landelijke titel voor Leraar van het Jaar in ontvangst. Zijn uitzonderlijke en buitengewone prestaties hebben ervoor gezorgd dat hij door Hare en Zijne Majesteit de Koning en Koningin is uitgenodigd voor de uitblinkerslunch.

Zijn deskundigheid, expertise, vakmanschap en charisma hebben ertoe bijgedragen dat hij ook regelmatig benaderd wordt voor tv-programma’s (o.a. bij Jinek, Beau, Talkshow M en Op1) en/of kranten (o.a. het AD, NRC en de Volkskrant). Ismail inspireert, motiveert en raakt harten als spreker, dagvoorzitter en leraar. Ook minister Dennis Wiersma kwam op bezoek bij Ismail om in gesprek te gaan over o.a. kansen(on)gelijkheid, het imago van leraren en het pedagogisch klimaat.

Verder is Ismail ook bezig met het schrijven van een boek voor docenten van het PO, VO en MBO, samen met Yasin Yaylali en Emin Kececi onder de naam van hun onderwijscollectief ‘Meesters Met Dromen’.

Juryvoorzitter: Andrew Niemeijer

Andrew Niemeijer is leraar Engels op een middelbare school. In zijn lessen benadrukt hij iedere dag weer de waarde van literatuur, onder andere tijdens Fast Lane English, een versterkte taalstroom met cultuur als ankerpunt. In 2009 werd Niemeijer benoemd tot Leraar van het Jaar. Als bestuursvoorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar bekleed Niemeijer diverse onderwijsadvies functies waarin hij de cruciale rol van de leraar in het maatschappelijke, politieke en academische debat benadrukt. In 2021 is hij gepromoveerd aan de VU Amsterdam. Het proefschrift van Dr. Niemeijer getiteld War in the Classroom is een studie naar het effect van (oorlogs-)literatuur als burgerschaps-tool in het onderwijs.