Winnaars NOT Innovatie Award 2019

Tijdens NOT 2019 werden twee Innovatie Jury Awards en drie Innovatie Publieks Awards uitgereikt.

Blink en CitoLab werden door de onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnaars van de Innovatie Jury Awards.
De meeste stemmen van het publiek gingen naar Deviant, het Complimentenspel en Thieme Meulenhoff, zij kwamen als winnaars van de Innovatie Publiek Awards uit de bus.
Lees meer over hun innovaties en wat het winnen van de Innovatie Award hen heeft gebracht.

Blink – Winnaar Innovatie Jury Award

Wij vroegen Firien Dubben, uitgever van Blink Geschiedenis, wat de Innovatie Award haar bedrijft heeft gebracht.

Even voorstellen! Wat doet Blink? En wie hebben we nu voor ons?
Blink is de meest innovatieve leermiddelenontwikkelaar van Nederland. We ontwikkelen lesmateriaal dat leerlingen uitdaagt om hun talenten te ontwikkelen en de wereld te ontdekken. Lesmateriaal dat nieuwsgierig maakt en leerlingen zoveel mogelijk zelf op onderzoek uit laat gaan. Samen met de leraar als expeditieleider.

Ik ben Firien Dubben, uitgever van Blink Geschiedenis | Saga.

In 2019 wonnen jullie de Innovatie Jury Award. Wat houdt jullie innovatie precies in?
We hebben een nieuwe aanpak en leermiddel ontwikkeld voor het geschiedenisonderwijs waarin kritisch denken het uitgangspunt is.  We hebben nieuwste wetenschappelijke inzichten op dit gebied vertaald naar een model en leermiddel dat werkt in de praktijk waarbij leerlingen ook zelf gestructureerd het verleden onderzoeken. Waarom kritisch denken? Dit is de belangrijkste drijfveer van de meeste geschiedenisdocenten en de reden waarom ze voor de klas zijn gaan staan. Bovendien is leren kritisch denken belangrijker dan ooit in deze tijd waarin waarheid steeds vaker als een product wordt verkocht. En geschiedenis is het vak bij uitstek waarin je dat goed kan toepassen en oefenen.

Wat heeft het winnen van de Innovatie Award jullie gebracht?
We zijn ruim zes jaar bezig geweest in een intensief cocreatietraject waarin – nog los van de vele panels – ruim 36 docenten van 24 scholen en hun leerlingen betrokken waren. Elke les hebben we minimaal drie keer achterin klassen geobserveerd en verbeterd totdat we zagen dat de aanpak ook echt werkt. We zijn met de leerlingen voor ogen voor toekomstgericht onderwijs gegaan en niet voor de weg van de minste weerstand.  Deze prijs was vooral een enorme erkenning van een boeiend, maar soms ook pittig traject.

Wat wil je als tip meegeven voor andere bedrijven die hun innovatie willen inzenden voor de Innovatie Award 2021?
Bedrijven die samen met hun gebruikers hun product hebben ontwikkeld en zelf hebben gezien wat het teweegbrengt, kunnen vertrouwen hebben in hun product. Ze moeten vooral doorgaan.

CitoLab – Winnaar Innovatie Jury Award

Wij vroegen Ilse Papenburg, projectleider van Beeldverhaal, wat de Innovatie Award haar bedrijf heeft gebracht.

Even voorstellen! Wat doet CitoLab? En wie hebben we nu voor ons?
CitoLab is Cito’s proeftuin voor onderwijsinnovatie. We maken prototypes en doen onderzoek voor het onderwijs van morgen. Mijn naam is Ilse Papenburg. Ik ben projectleider van Beeldverhaal.

In 2019 wonnen jullie de Innovatie Jury Award. Wat houdt jullie innovatie precies in?
Bij CitoLab ontwikkelden we Beeldverhaal. Een app die helpt om spreekvaardigheid in beeld te brengen. Aan de hand van vier plaatjes vertelt de leerling een verhaal. Met behulp van taalspraaktechnologie wordt het gesproken verhaal omgezet naar geschreven taal. De leerkracht kan op een eigen gekozen moment het verhaal bekijken en/of beluisteren en zo een compleet beeld krijgen van de spreekvaardigheid van de leerling.

Wat heeft het winnen van de Innovatie Award jullie gebracht?
We waren enorm verrast, maar ook trots. Het is toch een soort waardering voor het werk dat je gedaan hebt. Het heeft ons ook leuke contacten opgeleverd. Zowel op de NOT, maar ook na die tijd. Tot slot kregen we door alle reacties nieuwe inzichten om Beeldverhaal door te ontwikkelen. En niet alleen verbeteringen voor de versie voor het basisonderwijs, maar ook toepassingsmogelijkheden voor andere doelgroepen.

Wat wil je als tip meegeven voor andere bedrijven die hun innovatie willen inzenden voor de Innovatie Award 2021?
Gewoon doen! Het is een leuke manier om te laten zien met welke vernieuwingen je bezig bent. En wie weet levert het je goede feedback en waardering op.

NOT Innovatie Award 2021

Heb jij een nieuw en onderscheidend product of dienst gelanceerd die het onderwijs verbetert en die niemand mag missen? Kies dan voor deelname aan de NOT Innovatie Award; de beste manier om iedereen in de onderwijsbranche te bereiken en te inspireren met jouw innovatie!

De deadline om je innovatie in te zenden is 1 oktober 2020 verstreken.