6 april 2021

Informaticastudies voldoen niet aan verwachtingen

Masterstudenten informatica kunnen rekenen op een hoog startsalaris. Na medische masters staan ze het hoogst in de top vijf van hoogste gemiddelde salarissen per studiedomein. Het gemiddelde aanvangssalaris bedraagt 3.572 euro. Daarna volgen econometristen. Maar masterstudenten bevelen hun studie zelden aan. Veel informaticastudies voldoen niet aan de verwachtingen. Dit blijkt uit de Keuzegids masters 2021, een jaarlijkse beoordeling van de masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten.

Informaticastudies zoals master computer/computer science, kunstmatige intelligentie en informatiekunde staan ver buiten de top tien van meest aangeraden studies. Opvallend is dat een studie als landbouw en voeding die tot aanzienlijk lagere aanvangssalarissen leidt, veel vaker wordt aangeboden. Kennelijk kan er nog heel wat worden verbeterd aan zaken als leerprogramma’s, toetsing, docenten, studeerbaarheid, begeleiding en uitdagend onderwijs.  

Vooral enkele opleidingen artificial intelligence (ai) lijken te snel uit de grond te zijn gestampt. Zeker in 2019, het jaar waarop de meeste beoordelingen betrekking hebben, was er nog veel mis op dit gebied. Studenten wo artificial intelligence van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beoordelen hun opleiding op vrijwel fronten (zwaar) onvoldoende. Alleen de geboden faciliteiten zijn redelijk op peil.

Ook de VU Amsterdam komt er vrij slecht van af, zonder echter zware onvoldoendes te scoren zoals de RUG. Het beste scoort de Universiteit Maastricht die op dit gebied samen werkt met de Universiteit Hasselt in België. Ook Nijmegen doet het vrij aardig. Voor toegepaste wiskunde moet je zijn in Enschede of Delft. Ook industrial and applied mathematics in Eindhoven wordt behoorlijk gewaardeerd. Leiden scoort het hoogste bij algemene computer science, gevolgd door Nijmegen.  

Bij de thematische wo-masters computer science liggen de gemiddelden over het algemeen vrij hoog. De UvA (Amsterdam) wordt zeer goed beoordeeld als het gaat om security and network engineering. Die universiteit presteert ook goed bij software engineering.

Lees het volledige artikel op computable.nl