7 december 2021

Lector blockchain op non-actief na verdenking plagiaat

Saxion Hogeschool stelt een onderzoek in naar de wetenschappelijk integriteit van lector blockchain Jan Veuger. Gedurende dat onderzoek legt Veuger zijn werk voor de hogeschool neer. Dat is gemeld na verdenkingen van plagiaat in meerdere publicaties waaraan de lector blockchain zijn naam heeft verbonden.

In een intern bericht, waarin om privacyredenen de naam van de lector niet wordt genoemd, kondigt de hogeschool een extern onderzoek aan. Dat gebeurt door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, die bestaat uit leden van vijf hogescholen die nagaan of er sprake is geweest van ‘integer praktijkgericht onderzoek’.

De zaak kwam aan het licht nadat de hogeschoolkrant SaxNow onderzoek deed naar mogelijke copyrightschendingen door Jan Veuger, het publiceren van (bachelor)scripties in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het herpubliceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met de omstreden zelfbenoemd cyberdeskundige Rian van Rijbroek.

In een uitgebreid artikel zet Saxnow de verdenkingen en achtergronden uiteen. Het gaat om meerdere studenten die klagen dat hun werk deels is overgenomen of zonder toestemming is aangepast, hergebruikt of gepubliceerd.

Lees het volledige artikel op computable.nl