12 november 2020

Om- of bijscholen in coronatijden

Gesignaleerd

De coronacrisis heeft ook de opleidingsmarkt op z'n kop gezet. Veel ict-opleiders zagen aan het begin van de crisis hun omzet kelderen; het fysieke lesaanbod viel soms compleet stil. Maar al snel schakelden bedrijven over op alleen online-lessen of, indien mogelijk, een hybride model. En er wordt ingespeeld op om- en bijscholing. Dat biedt kansen voor mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van de coronacrisis of in de ict-sector vastzitten in hun werk.

De ict-sector kampt al jaren met een gebrek aan personeel. Naar verwachting loopt dit tekort op in een samenleving die, mede onder invloed van de Covid-19-pandemie, voortschrijdend digitaliseert. Een oplossing ligt in om- en bijscholing. Zeker als door de coronacrisis veel mensen hun baan kwijtraken. Niet voor niets duiken er op dit vlak allerlei initiatieven op. Wat wordt er zoal aangeboden? Computable signaleert een paar trends. 

1) Doe-het-zelf

Nu we toch vooral thuis moeten blijven, waarom dan geen digitale vaardigheden aanleren? Zeker als je je baan kwijtraakt door Covid-19. Dat is de gedachte achter een initiatief van Microsoft, Github en LinkedIn (‘Global Skills Initiative’) waarmee zij wereldwijd vijfentwintig miljoen mensen toegang willen bieden tot het leren van digitale vaardigheden. Zij bieden gratis leermiddelen en -paden aan om mensen vaardigheden aan of bij te leren die nodig zijn in banen als softwareontwikkelaar, it-beheerder of data-analist. Ook zijn er industrie-erkende certificeringen te behalen. 

2) Het routeplan

Om het tekort aan ict’ers het hoofd te bieden is de TekkieWijzer gelanceerd, een online-assessment waarmee deelnemers techbanen en -opleidingen kunnen ontdekken, passend bij hun vaardigheden en talenten. Eenmaal een keuze gemaakt, dan biedt de studiegids TekkieWorden.nl uitkomst. Hierin staat het volledige aanbod van 450+ ict-opleidingen, in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Almere.  

TekkieWijzer en TekkieWorden zijn onderdeel van een routeplan voor omscholing naar it. Van kennismaking tot oriëntatie en opleiding. Er doen een flink aantal partijen aan mee; de spil ervan is het UWV.  

Lees het volledige artikel op computable.nl