Blue-Mountain maakt real time inzicht in onderwijskwaliteit eenvoudig!

Deel

Gekopieerd
Iedere scholengemeenschap heeft tal van doelstellingen die behaald moeten worden. Is de kwaliteit van het onderwijs hoog genoeg, blijven we binnen gestelde financiële kaders en zijn medewerkers en leerlingen tevreden? Het daadwerkelijk monitoren van de realisatie van deze doelstellingen is in de praktijk vaak lastig. Zaken als onderwijskwaliteit zijn vaak maar op één moment in het jaar betrouwbaar inzichtelijk en integraal inzicht ontbreekt doordat informatie in verschillende systemen is opgeslagen. Business intelligence biedt de oplossing voor deze en vele andere uitdagingen.

Een integraal beeld voor scholengemeenschappen
Bij veel grote organisaties bevindt de benodigde informatie zich in verschillende systemen of zelfs deels in spreadsheets. Het verkrijgen van inzicht gaat dan vaak meer over het samenbrengen van de data in plaats van over het analyseren en interpreteren van de resultaten. Met de inzet van BI zorgt Blue-Mountain voor één centrale datawaarheid zodat de discussies niet meer gaan over de kwaliteit van de data, maar juist over de verkregen inzichten. Zo beschikt een controller bijvoorbeeld elke dag over een integraal financieel inzicht van een hele scholengemeenschap en zijn de prestaties op het gebied van onderwijskwaliteit zowel per school, als voor de hele gemeenschap continue inzichtelijk.

Dashboards voor het onderwijs
De dashboards die Blue-Mountain onder andere voor het onderwijs aanbiedt zijn:

 • Onderwijskwaliteit
 • Leerlinginformatie
 • Strategisch dashboard
 • HRM
 • Financiën

Uitgelicht: Het onderwijskwaliteit-dashboard
Binnen het onderwijs-dashboard worden de prestaties in het kader van de onderwijsinspectie-indicatoren gepresenteerd. De onderliggende registraties op deze indicatoren zijn samen met de klant gedefinieerd en de uitkomsten zijn gevalideerd, zodat de resultaten ook daadwerkelijk een correct beeld geven van de prestaties

Uitgelicht: Het risicoleerlingen-dashboard
In het risicoleerlingen-dashboard wordt de huidige stand van zaken getoond omtrent leerlingen met een reële kans op blijven zitten. Alle cijfers worden elke nacht ververst en zodoende kan men met behulp van dit dashboard binnen één oogopslag zien in welke locatie, studiestroom, leerjaar, klas, of profiel veel risicoleerlingen zitten. Het aantal tekortpunten wordt daarbij per leerling aangegeven en er kunnen tevens analyses gemaakt worden op (bijvoorbeeld) aantal tekortpunten per vak. Op deze manier heeft men altijd een bijgewerkt risicoleerlingen-overzicht, op basis van de laatst ingevoerde cijfers vanuit de bron.

De voordelen van business intelligence in het onderwijs

 • Real-time inzicht in prestaties.
  BI biedt onderwijsinstellingen een compleet, real-time overzicht van hun prestaties zoals bijvoorbeeld, de prestaties van leerlingen en de prestaties op het gebied van onderwijskwaliteit.
 • Verbetering van de besluitvorming.
  BI biedt onderwijsinstellingen het gereedschap en de inzichten op weloverwogen, objectief onderbouwde beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de inzet van middelen, het aannemen / opleiden van docenten, of het wijzigen van een curriculum.
 • Doen van voorspellingen.
  BI kan onderwijsinstellingen helpen om toekomstige problemen te voorspellen om hier vervolgens acties of nieuw beleid op te baseren. Zo kan bijvoorbeeld op basis van demografische en sociale ontwikkelingen de toestroom van nieuwe leerlingen worden voorspeld.

Kom langs!
Blue-Mountain ondersteunt onderwijsorganisaties in het beter (be)sturen met behulp van business intelligence. We zijn gespecialiseerd in het werkend krijgen van BI binnen zowel kleine als grote organisatie in de sectoren onderwijs, woningcorporaties, overheid en zorg. Hierbij hebben we niet alleen aandacht voor de techniek, maar juist ook voor wat wij ‘de zachte kant’ noemen. Met onze aandacht voor onder andere BI-adoptie zorgen wij ervoor dat de dashboards op een goede wijze in gebruik worden genomen en direct van meerwaarde zijn voor de organisatie. Nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie? Tijdens NOT verzorgen we demo’s, dus schroom niet om onze stand te bezoeken. (Hal 2 stand C050)

Jij komt toch zeker ook naar de NOT? Registreer je hier voor gratis toegang.

Gerelateerde artikelen