Oud-IBM- en Ajax-directeur Frank Kales overleden

Deel

Gekopieerd

Frank Kales is op 8 december jongstleden overleden op 81-jarige leeftijd. Hij was onder voetbalkenners bekend als algemeen directeur van voetbalclub Ajax in de turbulente periode 1999-2000. Daarvoor werkte hij decennialang bij IBM waar hij uiteindelijk directeur werd van de tak Global Education.

Kales trad op 2 februari 1999 bij Ajax aan als de tweede directeur na de beursgang. Hij kwam over van computerconcern IBM. Kales wilde de club meer op een Amerikaanse leest (lees commerciële) schoeien. Hij wist een sponsorcontract met Adidas voor de Amsterdamse profclub binnen te halen.

Sportief gezien was het een crisistijd. Onder zijn bewind vierde Ajax op 18 maart 2000 zijn honderdjarig jubileum, maar de prestaties op het veld vielen tegen. Trainer Jan Wouters werd ontslagen en de club eindigde als vijfde in de Eredivisie. Kort daarna, in de zomer van 2000, vertrok Kales bij Ajax vanwege een verschil van inzicht met de (bemoeizieke) raad van commissarissen. Ook met de harde kern van de voetbalsupporters boterde het niet: die vond dat een oud-basketbal-international geen voetbalclub kon leiden en bedreigde hem regelmatig.

Voordat hij bij de voetbalclub aan de slag ging, was hij jarenlang werkzaam bij IBM. Daar startte hij in januari 1965 als ‘intermediate systems marketing manager’. Om daarna bij Big Blue op te klimmen tot directeur marketing wereldwijd’. Later leidde hij nog IBM’s pc- en Unix-handel in Europa om uiteindelijke de wereldwijde trainingsdivisie (Global Education) te leiden. Met standplaats Terhulpen, nabij Brussel, in een IBM-pand wat tegenwoordig een hotel van de Dolce-keten is.

Na zijn periode bij Ajax werd hij internetondernemer op het vlak van e-commerce en e-learning-oplossingen en adviseerde hij managers bij het vraagstuk over hoe om te gaan met nieuwe technologie.

Op zijn Linkedin-pagina staat Kales nog stil bij zijn allereerste beroep van 1961-1962: journalist van de krant Het Vrije Volk. Daarvoor schreef hij onder meer ‘een mooi stuk over de laatste telefooncentrale in Nederland die naar digitaal ging.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen