Sogeti mag verder sleutelen aan datawarehouse KB

Deel

Gekopieerd

Sogeti wordt de komende drie jaar opnieuw de datapartner van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Met een optie op verlenging tot maximaal zes jaar. Het it-bedrijf is sinds 2016 beheerder van het datawarehouse en krijgt nu als extra taak de doorontwikkeling ervan tot een dataplatform dat voor een breed publiek toegankelijk moet zijn. De contractwaarde is zes miljoen euro.

De nationale bibliotheek in Den Haag verzamelt volgens gestandaardiseerde methodes op het dataplatform leesboekgegevens en rapporteert daarover aan de 1.247 openbare bibliothekenlocaties die Nederland rijk is. Daarnaast maakt het dataplatform deel uit van de Landelijke Digitale Infrastructuur waarmee inzichten verschaft worden voor beleidsmakers van bijvoorbeeld het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook partners uit het boekenvak, zoals Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Stichting NBD Biblion (SNB), en andere externe partijen (wetenschappers, journalisten) maken er gebruik van.

Sogeti wordt als technologiepartner, naast het beheer en onderhoud, verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het huidige datawarehouse naar een hernieuwd dataplatform. Waar de gegevens van de nationale bibliotheek nu vooral gericht zijn op de uitleenfunctie van de openbare bibliotheken, zullen data komende jaren eveneens worden ingezet voor sociaal-educatieve en culturele diensten voor een breed publiek, zoals de ‘Klik en Tik’-computercursussen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen