Codewoord tegen oplichting via voice cloning met ai

Deel

Gekopieerd

Criminelen foppen ouders met nep-oproep van kind

Ouders moeten acuut maatregelen nemen tegen voice cloning waarbij met artificiële intelligentie (ai) de stem van een dochter, zoon of ander familielid wordt nagebootst. De Fraudehelpdesk acht het gevaar zo groot dat wordt aangeraden alvast een codewoord met je kind af te spreken. Als je kind belt met een onheilstijding en het verzoek snel geld over te maken, kan je dan makkelijk diens identiteit checken. Oplichting valt zo te voorkomen.

De Nederlandse Politiebond maakt zich ernstig zorgen maakt over deze nieuwe vorm van criminaliteit die door ai mogelijk is, meldt het AD. Het klonen van stemmen is een fluitje van een cent geworden. Bondsvoorzitter Jan Struijs zegt van rechercheurs verontrustende signalen te hebben gekregen. Ook Bureau Jeugd en Media vindt het zinnig om een code met je kind af te spreken.

Ai-kenner Henk van Ess twijfelt over het nut van zo’n codewoord. Want als een kind belt dat hem iets ernstigs is overkomen, vergeet je snel om een wachtwoord te vragen. Bovendien hebben cybercriminelen daar al wat op gevonden. Ze maken stemmen lastig verstaanbaar door veel verkeerslawaai op de achtergrond te produceren. Vragen ouders om een codewoord, dan laten oplichters het ‘nepkind’ zeggen dat die hen niet kan verstaan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen