Delfts QuTech teleporteert quantuminformatie

Deel

Gekopieerd

Technologie kan fundament van quantum-internet worden

Het is Delftse wetenschappers van QuTech gelukt om informatie te versturen van de ene processor in een quantumnetwerk naar een andere, niet-naburige processor. Ze vergelijken hun technologie met teleportatie, waarbij geen informatie verloren gaat tijdens het transport. Dit is een belangrijke stap voor het delen en versturen van quantumgegevens en zou het fundament van quantum-internet kunnen betekenen.

Bij quantumtechnologie bestaat informatie niet uit bits, maar uit quantumbits (qubits). Die kunnen gelijktijdig een waarde van 0, 1 of iets daartussenin hebben, waarmee parallelle berekeningen mogelijk worden. Dit vergroot de rekenkracht van computers gigantisch en biedt digitale kansen die tot dusver ondenkbaar waren, zoals simulatie, extreme beveiliging en precieze klimaatvoorspellingen.

Het delen en versturen van dergelijke qubits tussen de verschillende quantumprocessoren luistert zeer nauw. Bij gangbare technologie, zoals via glasvezelkabels, is er een groot risico dat quantuminformatie verloren gaat en daardoor onbruikbaar wordt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen