Digitaal-ethische gids met hoog ‘lieve Mona’- gehalte

Deel

Gekopieerd

Recent verscheen bij Bot Uitgevers het boek 'Niet appen tijdens het eten en andere onmisbare regels voor het digitale tijdperk' van Sanne Kanis en Aaron Mirck. Ik zou het als een ethische gids voor (her)opvoeders met een hoog ‘lieve Mona’- gehalte willen bestempelen.

Wat vind je van deze vuistregel: ‘Kom tijdens meetings op tijd, of het nu een virtuele of fysieke afspraak is.’?

Elk hoofdstukje in het boek ‘Niet appen tijdens het eten’ sluiten de auteurs af met dergelijke vuistregels (‘netiquette’), bedoeld voor degenen die echt niet weten hoe ze zich horen te gedragen tijdens werkzoommeetings. Persoonlijk vind ik het nogal hilarisch om te lezen dat je niet uitgebreid moet gaan zitten eten tijdens een online meeting, want dat zou je in een fysieke vergadering ook niet doen… Ik denk aan al die lunchmeetings die ik heb meegemaakt in pre-coronatijd en kan dus weinig met dit advies.

Dit is ongeveer het kaliber aan thema’s en tips die je krijgt wanneer je de dertig etiquettevraagstukken doorneemt die de auteurs hebben verzameld: Whatsapp, LinkedIn, Twitter, en andere sociale media passeren de revue. Het boek is handig in delen opgedeeld waar het gaat over vrienden en familie, werk, balans, kinderen en opvoeding, daten en relaties en data en privacy. Niet onbelangrijk natuurlijk, en met name het deel over data en privacy is informatief genoeg voor iedereen die nu nog niet weet wat cybermisdaad is of het lastig vindt om adequaat om te gaan met bescherming van je data. Of daten en relaties, waarin je leert om te gaan met dickpics en wat je moet doen wanneer je ‘geghost’ wordt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen