Fontys wint met ai-drone TUE-prijs beste prototype

Deel

Gekopieerd

Een team van Fontys Hogeschool ICT heeft met zijn drone-project de TUE prijs gewonnen voor het beste prototype. In het project 'MultiRotorResearch' wordt artificiële intelligentie (ai) gebruikt om de drone te leren vliegen op basis van menselijk vlieggedrag. Volgens projectleider Sieuwe Elferink is ai nog niet eerder zo toegepast.

Hij stelt dat drones lastig zijn te gebruiken. De leercurve is steil. Maar uiteindelijk zijn mensen toch de beste bestuurders. Elferink: ‘Mensen kunnen slim omgaan met onverwachte situaties, wat computers lastig vinden.’ Net als bij zelfrijdende auto’s gebruiken de Fontys-studenten het idee van end-to-end-ai. ‘Elferink: ‘Met machine learning heeft de drone ‘geleerd’ hoe deze moet omgaan met obstakels. Met onze drone kan je een missie inplannen tussen twee gps-coördinaten, en die kan de drone zelfstandig afleggen en ook bijvoorbeeld bomen vermijden.’

Onlangs vormde Elferink het project MultiRotorResearch om tot een eigen bedrijf. Hij ziet de vraag naar industriële toepassingen van drones verviervoudigen. Ze zijn goed bruikbaar in de landbouw, voor inspecties en om gebieden in kaart brengen.

Zo’n zestig teams deden in diverse categorieën mee aan de ‘Engineers of Tomorrow’ Challenge van de TU Eindhoven. Fontys Hogeschool ICT won de Prototyping Award, met ook nog eens vijfduizend euro prijzengeld voor het team van Sieuwe Elferink. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen