Goed bestuur niet altijd gebaat bij communiceren data

Deel

Gekopieerd

Openheid en transparantie van de overheid in de vorm van het communiceren van data slaat soms de plank mis. Als we het delen van data echter zien als een daad van distributie tussen overheid en burgers in plaats van als een daad van communicatie, wordt duidelijker wat goed bestuur inhoudt. Dat concludeert Gijs van Maanen in zijn proefschrift, dat hij morgen verdedigt aan Tilburg University.

Openheid en transparantie staat tegenwoordig hoog in het vaandel. Verschillende overheden hebben de afgelopen decennia initiatieven genomen om data te delen. Dat versterkt de positie van burgers tegenover de overheid. Voor overheden zelf is transparantie een manier om vertrouwen te winnen. Maar in hoeverre draagt het delen van data daar aan bij?

Gijs van Maanen, onderzoeker van het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (Tilt), bestudeerde twee initiatieven: het delen van gegevens over grondwaterstanden door een waterschap en het toegankelijk maken van gemeentelijke gegevens en documenten voor het grote publiek. Hij richtte zich specifiek op de manier waarop de communicatie van data de relatie tussen overheid en burger veranderde.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen