In memoriam: Joep van Nieuwstadt was it-educatie

Deel

Gekopieerd

Na een lange carrière in it-educatie en certificering is afgelopen zaterdag Joep van Nieuwstadt op 68-jarige leeftijd overleden. Hij leverde een grote bijdrage aan de professionalisering van de it-sector en stond bekend om zijn wilskracht, levenslust, energie en brede kennis van zaken.

Grote waardering verwierf hij als algemeen directeur van het Exin, de organisatie die de AMBI-certificering verzorgde en later de I-tracks. Met deze kortere, gerichte opleidingen speelde hij op de vraag van de markt naar een ruimere keus van verschillende modules. Hij was ervan overtuigd dat examenkandidaten behoefte hebben aan korte, flexibele leerroutes. ‘Onze examenkandidaten zijn geen jonge studenten die tijd hebben voor een lange opleiding. Zij werken meestal al in de ict en willen op een snelle, makkelijke manier hogerop met Exin-certificaten’, zei hij in een gesprek met Computable.

Verder veranderde hij dit exameninstituut voor ict’ers van een typische Nederlandse organisatie naar een wereldwijde speler voor it-certificering. Hij diende Exin van 1997 tot 2010. Bij zijn vertrek was Exin uitgegroeid tot een internationale leider met acht regionale kantoren, 120 medewerkers en meer dan twintig miljoen dollar omzet.

Daarna begon hij Nieuwstadt Consultancy. In die rol droeg hij bij aan verschillende organisaties in Europa en de VS, waaronder PeopleCert, Quint Wellington Redwood, IACCM, IASSC en de Duitse TüV Akademie. In 2020 werd hij ook directeur Europese Zaken bij de International Association for Six Sigma Certification (IASSC). Als  expert op gebied van it-onderwijs en certificatie was hij diep betrokken bij verschillende standaarden waaronder ECDL/ICDL, ITIL, ISO 20000, ISPL, COBIT, Prince2, IPMA, ASL and BISL, MOF, Six Sigma, Tmap en I-Tracks.  

Verder hielp hij de stichting Nederlands Informatici Register (NIR) te internationaliseren. Zijn taak was de definitie van de term ‘register-informaticus’ af te stemmen op het European e-Competence Framework (e-CF). Van Nieuwstadt was zijn loopbaan begonnen als educatie-manager bij NOVI (IT training). Ook verzorgde hij it-trainingen voor het voormalige EIT, een instituut dat was verbonden aan de Tilburg University.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen