In memoriam: prof. dr. Harry Wijshoff (1960-2023)

Deel

Gekopieerd

Harry Wijshoff, de eerste wetenschappelijke directeur en bedenker van het in 1996 opgerichte Liacs, het Leiden Institute of Advanced Computer Science, is 28 maart jongstleden overleden na een kort ziekbed. Hij is 63 jaar geworden.

Na een studie wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht promoveerde Wijshoff in 1987 bij professor Jan van Leeuwen, op een proefschrift over ‘data organization in parallel computers’. Na zijn promotie kwam hij te werken als wetenschappelijk medewerker in Utrecht, en bezocht hij in de Verenigde Staten het Supercomputing Center van de University of Illinois en Nasa Ames Research Center in Silicon Valley. Daar werkte hij aan de Cedar-computer, waar hij grote kennis opbouwde op het gebied van gedistribueerde systemen, en supercomputers.

In 1992 werd hij op jonge leeftijd hoogleraar toegepaste informatica aan de Universiteit Leiden. Niet veel later, in 1996, werd het Leiden Institute of Advanced Computer Science (Liacs) opgericht met Wijshoff als eerste wetenschappelijk directeur. Hij was ook betrokken bij het opzetten van leergangen informaticaonderwijs voor het bedrijfsleven opgezet, zoals voor CMG, Aegon, en PTT Post. Het Spin-Off Initiatief Leiden (Soil), een kraamkamer van it-gebaseerde bedrijven, was ook een initiatief van hem, aldus de Universiteit Leiden in een in memoriam.

Wijshoff deed onderzoek naar parallelle programmeertalen, compilers, en algoritmen voor sparse-matrixberekeningen, (‘ijle matrices’) met toepassingen in onder meer in de weersvoorspelling en in de sterrenkunde. Hij leidde de ‘high performance computing’ (hpc)-groep in Leiden en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de landelijke onderzoeksschool ASCI, de Advanced School voor Computing and Imaging. Wijshoff stond ook aan de wieg gestaan van de DAS, de Distributed ASCI Supercomputer, een opeenvolging van hpc-systemen die verspreid waren over Leiden, Delft, Amsterdam en Utrecht. In 1997 werd de eerste DAS operationeel, momenteel is voor onderzoekers de DAS-6 actief.  

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen