JP Morgan klaagt oprichtster fintech-startup Frank aan

Deel

Gekopieerd

JP Morgan heeft Charlie Javice voor de rechter gesleept. Zij richtte in 2016 de fintech-startup Frank op als leverancier van software voor het aanvragen van studieleningen voor jonge Amerikanen. De Amerikaanse bank nam Frank in september 2021 voor 175 miljoen dollar over, maar kocht een kat in de zak. Tijdens de overnamegesprekken pochte Javice dat Frank ruim vier miljoen gebruikers telde. Naderhand kwam uit dat het er op dat moment om slechts driehonderdduizend klantenaccounts ging.

Volgens zakenblad Forbes, die de aanklacht van de financiële reus inzag, zouden Javice en medebestuurder Olivier Amar een enorme lijst met nepgebruikers hebben laten aanleggen om JP Morgan te verleiden het bedrijf te kopen. Beiden zijn afgelopen najaar ontslagen bij de bank.

Voor de overname wist Javice ook al investeerders voor haar bedrijf te interesseren, zoals miljardair Marc Rowan, Aleph, Chegg, Reach Capital, Gingerbread Capital en SWAT Equity Partners. Doel was om Frank uit te bouwen tot ‘een Amazon voor hoger onderwijs’.

Overigens heeft de oprichtster op haar beurt, onder het mom de aanval is de beste verdediging, JP Morgan voor het hekje gesleept. De bank zou onterecht een onderzoek zijn begonnen om zo een aanleiding te vinden om haar te ontslaan. Ook claimt ze nog recht te hebben op een aantal miljoenen.    

De bank had overigens gewaarschuwd kunnen zijn. Een aantal Congresleden sloeg al in 2020 alarm over ‘misleidende praktijken’ van Frank, waarbij een loopje werd genomen met de privacy van studenten door hun gegevens te verkopen aan externe adverteerders. Frank werd daarvoor op de vingers getikt door de Amerikaanse consumentenwaakhond. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen