Kinderen leren beter met een leuk schoolplein

Deel

Gekopieerd

Kinderen leren beter met een leuk schoolplein

Het inrichten van een school- of speelplein is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Want spelen is ontdekken, leren en grenzen verleggen. Daarom willen kinderen het liefst speelruimte die hen uitdaagt. Het moet vooral een plek zijn waar het kind het eigen spel kan spelen. Door te spelen leren kinderen.

Ontwikkeling
Kinderen ontwikkelen zich door vanaf de geboorte, zowel fysiek als mentaal. Het tempo van ontwikkelen van een kind hangt af van de rijping van de hersenen en het zenuwstelsel. Deze rijping begint vanaf de geboorte en duurt ongeveer 7 jaar, de rijpe leerperiode. Veel bewegen, spelen en nieuwe ervaringen opdoen prikkelt de rijping en stimuleert hun ontwikkeling. Door het doen/ kopiëren van verschillende dingen worden hun hersenen getriggerd en worden er steeds meer verbindingen aangelegd tussen de twee hersenhelften zodat informatie steeds beter kan worden uitgewisseld.

Lesdoelen
Op de basisschool is het schoolplein een verlengstuk van het klaslokaal. Een goed ingericht schoolplein draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Door buiten te integreren met de reguliere lessen wordt theorie praktisch gemaakt en ervaren kinderen wat ze leren bijvoorbeeld met de z.g. zaakvakken, zoals geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Ook rekenen is prima te combineren met buiten. Verandering van ruimte maakt kinderen vrijer, en doet hen meer openstaan voor de lesstof. Kinderen halen zo hun lesdoelen makkelijker.

Ook een nieuw school- of speelplein? In 8 eenvoudige stappen laten we zien zien hoe we we dit samen realiseren. Het resultaat? Een ingericht schoolplein voor rauwers, douwers, bouwers en schouwers, alle leeftijden en met unieke speelwaarden.

Jij komt toch zeker ook naar de NOT? Registreer je hier voor gratis toegang.

Gerelateerde artikelen