Op zoek naar RUST?

Deel

Gekopieerd

We gaan straks in grote getale naar de NOT. Heerlijk om ons onderwijshart helemaal op te halen met nieuwe materialen & ontwikkelingen. Toch is er ook een keerzijde van deze medaille: zovéél mensen, zovéél indrukken, zovéél bewegingen, zovéél geluiden en zovéél input. Wat een enorme hoeveelheid aan prikkels! Je zou er overprikkeld van raken…

Een school zit boordevol prikkels
Op school kan ons dit ook gebeuren. Na een dag vol ‘Juf, mag ik.., Juf ik snap het niet.., Juf wat moet ik doen?’, ruzietjes helpen oplossen, alle lessen voorbereiden én geven, nog even nakijken, resultaten analyseren, overleggen met collega’s, MDO’s bijwonen en opvolgen. De lijst is oneindig. De vele ballen die je als leerkracht of begeleider gedurende een dag in de lucht houdt en de prikkels die op je afkomen, kunnen er hier ook voor zorgen dat je je aan het einde van de dag hélémaal leeggezogen voelt.

Ook veel prikkels voor jouw kinderen
Schreeuwende kinderen op het plein, veel krioelende bewegingen in de gymles, opletten bij álle instructies én je taken keurig afronden, leuke tijden en lastigere tijden met je vrienden en omgaan met lesstof, die je niet snapt. Er wordt nogal wat gevraagd van kinderen. Om echt tot wasdom te komen is het van belang dat kinderen zich in hun ‘Window of Tolerance’, hun neutrale modus begeven. Als ze daar zitten dan zijn ze in staat om zich optimaal te ontwikkelen en zich goed sociaal op te stellen. Dat is wel zo prettig. Hoe kom je dan in jouw neutrale modus?

Zelfzorg in de vorm van RUST helpt!
Zowel voor jou als leerkracht of begeleider als voor de kinderen in jouw groep. Bij de Stiltehuisjes weten wij wel raad hoe RUST op jouw school of BSO vorm te geven. Dat kan al heel laagdrempelig met behulp van onze Stilte-oefeningen of met onze veelzijdige Stilte-activiteiten. En wat denk je van een volledig ingericht Stiltehuisje, die van alle gemakken is voorzien, om te ontspannen en tot RUST te komen? Allemaal met als doel om weer in je ‘Window of Tolerance’ te komen, maar zeker ook om een basisvaardigheid tot ZELFZORG te ontwikkelen.

Het Stiltehuisjesconcept
Om deze doelen te realiseren, is er met het Stiltehuisje een totaalconcept ontworpen, waarbij:

  • het bewustzijn bij ieder kind wordt vergroot en daarmee stappen tot RUST & ZELFZORG worden gezet;
  • kinderen bezigheden geboden krijgen, waarmee ze tot RUST kunnen komen;
  • kinderen worden gefaciliteerd om te voelen en te ervaren wat er speelt, zonder het gelijk weg te willen poetsen;
  • kinderen worden geholpen woorden te geven aan hun emoties, gedrag en lichamelijke gewaarwordingen;
  • leerkrachten en begeleiders worden ondersteund bij een efficiënte screening van de groep om zo te weten wat er op individueel en dieper niveau speelt;
  • leerkrachten en begeleiders worden begeleid in het proces rondom RUST & ZELFZORG van ieder kind.

Zelf ook RUST ervaren?Elke keer weer als er een Stiltehuisje op een school of BSO geplaatst wordt, roepen leerkrachten en begeleiders: ‘Mag ik daar ook gebruik van maken? Daar wil ik ook in zitten!’. Nu, dat kan! Op de NOT (op de stand van de Stiltehuisjes) staat een volledig ingericht Stiltehuisje ter beschikking voor diegene die RUST nodig heeft. Of misschien wil je je licht eens opsteken hoe je RUST in kunt zetten voor jouw kinderen en daarmee ook meer RUST brengt in jouw groep. Ga op ontdekkingstocht wat RUST voor jou en jouw groep kan betekenen en kom geRUST langs!

 

Je vindt de Stiltehuisjes bij stand 01.A053.
Jij komt toch zeker ook naar de NOT? Registreer je hier voor gratis toegang.

 

Gerelateerde artikelen