Schrijfmethode Aan Boord: vaar je een stukje mee?

Deel

Gekopieerd

Schrijfmethode Aan Boord: vaar je een stukje mee?

Zin om je horizon te verbreden? En die van je leerlingen? Vaar dan eens een stukje mee met de schrijfmethode Aan Boord en ontdek hoe je jouw leerlingen goed en met plezier leert schrijven.

Aan Boord is ontwikkeld om leerlingen in hun eigen tempo, goed en leesbaar te leren schrijven. Want leerlingen die letters en cijfers goed op papier zetten, kunnen hun aandacht beter op de inhoud richten. Op die manier maken ze zich de lesstof beter eigen, leren vlot aantekeningen maken en leveren werk in dat jij makkelijk kunt nakijken.

Tien Gouden Schrijfregels
Door leerlingen stap voor stap mee te nemen in de schrijfregels, krijgen ze grip op hun handschrift. Jij gaat ze goed leren schrijven met plezier en in hun eigen tempo. Onze Tien Gouden Schrijfregels zijn hierbij het fundament van de methode: op elk moment dat leerlingen schrijven leren ze de regels toepassen over de juiste schrijfrichting en vormgeving van letters. Zo ontstaat er een logische samenhang tussen jouw schrijflessen en elk ander moment dat leerlingen schrijven.

Steek van wal
Aan Boord begint al vanaf groep 1 en 2. Kleuters leren de juiste basisvormgeving van letters en cijfers te herkennen en zich eigen te maken door spel. Hiervoor hebben wij Het Routespel en Letterpuzzels. De start voor de doorgaande lijn van het handschriftonderwijs wordt op deze manier speels gemaakt.

We varen onze route met de boot: elke letter leert de leerling maken met behulp van het beeld van de boot. In de romp van de boot gaan ze de rompletters vormgeven. Via de mast van de boot leren ze de stokletters maken. De lus naar boven krijgt de wind in de zeilen en de lus naar beneden buigt om het anker. Het beeld van de boot prikkelt de verbeeldingskracht van de leerlingen die zo makkelijker ‘aan boord’ blijven tijdens de schrijfles.

Oefenen en herhalen
Geef elke leerling de kans om letters zo veel te oefenen als nodig is, totdat jij ziet dat de letter in de juiste schrijfrichting en met de juiste vormgeving op papier komt. Naast jouw begeleiding en het consequente aanbod van het juiste voorbeeld van de letters, maken onze speciale schrijfschriften met hulplijnen en goed les- en observatiemateriaal, de methode Aan Boord compleet.

ACTIE: ‘proefvaren’ met Kleurkaarten
Nieuwsgierig? Neem dan de proef op de som met onze Aan Boord Kleurkaarten. Daarmee bied je leerlingen een schrijfactiviteit die aansluit bij de dagelijkse praktijk. Elke leerling kleurt en schrijft een kaart om iemand te verrassen die jarig is, ziek of een knuffel verdient. Lees meer over deze actie verderop in dit artikel.

Leuk en leerzaam
Natuurlijk is het maken van deze kaarten vooral leuk om te doen. Wat steken jouw leerlingen er verder van op?

  • Het kleuren van de vlakjes en de letters stimuleert de fijne vingermotoriek.
  • Ze ervaren dat met aandacht kleuren en schrijven tijd kost: de kaart hoeft niet in één keer af :-).
  • Met het schrijven van de kaart en het adres leren ze letters en hoofdletters op de juiste manier gebruiken.
  • Op de adreskant van de kaart staan hulplijnen om netjes en leesbaar te schrijven: handig voor de postbode!

Wie gaan jouw leerlingen blij maken met een vrolijk gekleurde en zelfgeschreven kaart?

Meer informatie
Nieuwsgierig naar de complete route van Aan Boord voor groep 1 t/m 8? Laat je inspireren op onze website: www.deschrijfvriend.nl. Via de website bestel je trouwens ook in een handomdraai alle Aan Boord lesmaterialen, schriften en pennen.

Bezoek de stand van De Schrijfvriend op de NOT 23
Je vindt de stand van De Schrijfvriend in hal 1, nummer F010. Daar vind je ook de lesmaterialen van Aan Boord.

Jij komt toch zeker ook naar de NOT? Registreer je hier voor gratis toegang.

Gerelateerde artikelen