Start ict-omscholing voor mensen met visuele beperking

Deel

Gekopieerd

Zeventien partijen hebben het inclusiepact VIP-IT getekend. Hun doel: meer mensen met een visuele beperking (vip = visually impaired people) aan een baan in de ict helpen. Deze sector is volgens hen hiervoor bij uitstek geschikt en de schreeuw om personeel is er groot. Na een toegankelijk gemaakt omscholingsprogramma kunnen de blinde en slechtziende deelnemers direct aan de slag als softwareontwikkelaar. De eerste vijf deelnemers aan VIP-IT starten in september.

Het pact tussen werkgevers, ondersteuners en bedrijven is hard nodig om de arbeidsparticipatie van slechtziende en blinde mensen te vergroten, stellen de ondertekenaars van VIP-IT. 71 procent heeft namelijk geen betaald werk terwijl vip’s dat wel willen. Zij lopen bij het vinden en behouden van werk tegen allerlei problemen aan, zoals ontoegankelijke assessments, werkplekken én software. Het Bartiméus Fonds, Incluvisie en de Hogeschool van Amsterdam zijn de initiatiefnemers van het inclusiepact VIP-IT dat aan al deze problemen een einde moet maken.

Volgens de initiatiefnemers biedt de ict-sector volop kansen voor mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld als ontwikkelaar. Binnen het project VIP-IT wordt daarom een reeds bestaand omscholingsprogramma tot software developer toegankelijk gemaakt voor mensen die slechtziend of blind zijn. Daarnaast worden zij gekoppeld aan een it-werkgever waar ze direct aan de slag kunnen. De eerste vijf deelnemers aan VIP-IT starten in september.  

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen