Voor maakindustrie is moderne it-infrastructuur must

Deel

Gekopieerd

De maakindustrie is volop in beweging: klanten verwachten meer dan ooit innovatie, maatwerk en schaalmogelijkheden, en een snelle levering, het liefst de volgende dag. Deze klantverwachtingen, maar ook verstoringen als natuurrampen, gezondheidscrises en geopolitieke instabiliteit, zetten de wereldwijde supply chains onder druk. Tegelijkertijd moeten fabrikanten voldoen aan duurzaamheidsvereisten en hiervoor bewijs leveren.

Veel supply chain-uitdagingen die er al waren in 2022 zijn door het conflict in Oekraïne verergerd. Hoewel Oekraïne en Rusland samen slechts goed zijn voor 2,2 procent van de waarde van de wereldwijde goederenexport, zijn fabrikanten over de hele wereld voor bepaalde belangrijke grondstoffen sterk afhankelijk van deze twee landen. Bijvoorbeeld in ijzer en niet-gelegeerd staal, zijn Oekraïne en Rusland samen goed voor circa een derde van de wereldexport.

Als gevolg daarvan moesten veel fabrikanten andere leveranciers zoeken of hun productie tijdelijk terugschroeven (*). Daarnaast worden fabrikanten geconfronteerd met hogere energiekosten (**). Naar verwachting stijgt de wereldwijde vraag naar olie en gas naar het hoogste niveau sinds 2019. Daarnaast is er een tekort aan halfgeleiders, wat de veerkracht van de supply chain bedreigt. 

Technologieën als industrial internet of things (iiot), cloud computing, artificiële intelligentie (ai) en machine learning (ml) kunnen een belangrijke rol spelen om fabrikanten te helpen efficiënter en veerkrachtiger te zijn. Om ze optimaal te benutten, moeten fabrikanten veel data vastleggen, opslaan, verwerken en kunnen delen binnen een digitaal ecosysteem van partners en leveranciers.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen